'Superproevers' lopen mogelijk minder risico om met ernstige Covid-19-klachten in het ziekenhuis te belanden. Dat is de uitkomst van een onderzoek onder bijna 2.000 Amerikaanse zorgmedewerkers (Scientias, 3.1).

Superproevers
Bij superproevers zijn de smaakreceptoren voor bittere smaken (T2R's) goed ontwikkeld. Uit eerder onderzoek is al bekend dat de bitter-receptoren een rol spelen bij de gevoeligheid voor luchtweginfecties en neusbijholteontstekingen. Mensen die bittere smaken goed waarnemen zouden over een beter ontwikkeld immuunsysteem in hun neus- en keelholte beschikken dat hen ook bij besmetting met Covid-19 beter beschermt.

Precies dat onderzochten de wetenschappers. Ze testten hun proefpersonen en deelden ze in 3 groepen in: superproevers, proevers en niet-proevers. De superproevers, 25% van de onderzoeksgroep, ervaren de bittersmaak heel sterk en zijn ook in staat daarbinnen smaakonderscheid te maken. Proevers, zo'n 50%, herkennen wel een bittere smaak, maar niet extreem. Niet-proevers (ook zo'n 25%) ervaren nauwelijks bittere smaken.

Van de 1.935 proefpersonen raakten 266 (13,7%) besmet met Covid-19. Van hen moesten 55 mensen in het ziekenhuis opgenomen worden. Uit het onderzoek bleek dat 47 van hen (85,5%) tot de niet-proevers behoorden. Vijftien Covid-19-patiënten (van de 266) waren superproevers; niet één superproever belandde in het ziekenhuis.

Alcoholslot
Nog altijd moet je voor een fles wijn of kratje bier vóór 20.00 uur bij de supermarkt zijn. Zou het kabinet het alcoholslot zijn vergeten, vraagt Het Parool zich af (1.8). Welnee, legt het ministerie van VWS uit. Op de terrassen kun je voorlopig tot 20.00 uur terecht. Om te voorkomen dat mensen na sluiting van de horeca alsnog een fles halen, geldt het alcoholslot gewoon nog tot die tijd.

Op het moment dat de horeca-opening verruimd wordt naar 22.00 uur - en dat is naar alle waarschijnlijkheid bij de volgende versoepelingsstap die vervroegd aangekondigd gaat worden tijdens de persconferentie vrijdag - mag de alcoholverkoop ook weer tot 22.00 uur duren. Als het kabinet de maatregel niet vergeet tenminste. Het alcoholslot gaat pas 3 stappen verder in het versoepelingsplan helemaal van tafel. Dat is een hard gelag voor de avond- en nachtwinkels, maar ook voor de supermarkten die aan het alcoholslot nog altijd extra werk hebben. Nog altijd moeten ze mensen die net na 20.00 uur een flesje wijn en 6 pack bier mee willen nemen tegenhouden.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken