Groot-Brittannië kampt naast een pandemie nu ook met de voorspelde 'pingdemie'. Teveel personeel in de gehele Britse voedselketen zit door een 'ping' noodgedwongen thuis. Dat resulteert in chaos en lege schappen (Het Financieele Dagblad, zie 1.1).

Via een officiële corona-app krijgen Britten een melding wanneer zij in contact zijn geweest met iemand die is besmet met het coronavirus. Door het opkomen van de deltavariant van het virus ontvingen inmiddels talloze werknemers uit allerlei voedingssectoren zo'n melding. Met de huidige regels in het Verenigd Koninkrijk betekent dat een dringend advies voor zelfisolatie van 10 dagen. Omdat veel Britten zich aan het advies houden, ontstonden op verschillende niveaus in de voedselketen personeelstekorten.

Vooral in de toelevering stokt het, met lege supermarktschappen als resultaat. De voedingssector zette de Britse regering vervolgens onder druk, waarna de regering een noodplan bedacht om leveringsproblemen te verminderen. Zo zouden medewerkers uit de Britse voedselsector niet meer thuis hoeven te blijven na een 'ping' van de corona-app, mits zij zich dagelijks op het werk zouden laten testen. Bij een negatieve uitslag kunnen ze dan toch aan het werk. Het plan werd als onrealistisch gezien en blijkt bovendien nog niet uitvoerbaar.

De Britse regering beloofde een lijst op te stellen met essentiële bedrijven die vanaf vrijdag 23 juli volgens de nieuwe aanpak aan de slag konden. Maar wie er precies op die lijst hoorde, was zaterdag 24 juli nog steeds niet duidelijk. Ook de tests op het werk bleken nog niet goed geregeld te zijn. Al met al veroorzaakt het 'hapsnapbeleid' van de overheid chaos in plaats van orde in de Britse voedselketen (FoodHolland, zie 1.2).
Dit artikel afdrukken