Het was vandaag alle hens aan dek bij brouwerijen om de horeca te voorzien van bier. Vorige week lekte al uit dat het kabinet tijdens de persconferentie van dinsdag hoogstwaarschijnlijk bekend zou maken dat de horeca zou mogen heropenen. Vanaf dat moment stroomden de bestellingen binnen bij de bierbrouwers en dus gingen grote brouwers als AB InBev en Heineken al aan de slag. "Het personeel is nu zelfs in de weekenden en ’s avonds aan het werk. Maar het voordeel is dat iedereen weer blij is dat hij aan de slag kan," klinkt het bij AB InBev (VMT, 1.2). En ondanks de uitval van personeel door quarantaine en omikronbesmettingen is er voldoende bier op voorraad en zijn er genoeg chauffeurs om de horeca van bier te voorzien.

Er is wel een verschil met eerdere lockdownbeëindigingen. Omdat de horeca maar tot 22.00 uur open mag blijven, bestellen cafés en restaurants vooral speciaalbier. Geen pils. Pils is vooral voor later op de avond, volgens AB InBev-horecadirecteur Michèle Van Spilbeeck. En de nachthoreca is nog dicht.

Horecaondernemers zelf liepen de afgelopen dagen al de deuren plat bij de groothandel, laat RTL Nieuws zien in een videoreportage (1.3). Vooral de meer bijzondere producten blijken in trek, zoals bij visgroothandel FishFix, waar de vraag naar Red Snapper opvallend groot is. Restaurants willen iets om zich mee te onderscheiden en om hun klanten blij te maken.

Een groot personeelstekort teistert de horeca. Tijdens de coronapandemie en de lockdowns zijn meer dan 90.000 horecamedewerkers overgestapt naar andere banen, onder meer naar de GGD. "Zelfs mijn eigen dochter koos er op een gegeven moment voor om in zo’n teststraat te gaan staan," moppert Willem van der Heijden, eigenaar van restaurant WiQui op het Zwijndrechtse bedrijventerrein De Geer, in de Volkskrant (1.4). Hij is volop aan het werven. Ook mensen zonder ervaring zijn welkom: "Ik zeg: zet dat dienblad gewoon óp het tafeltje, en haal dán pas de glazen eraf. Kies voor zekerheid in plaats van moeten dweilen."
Dit artikel afdrukken