In België is de zorg opnieuw overbelast en worden operaties opnieuw uitgesteld. De oorzaak? Een combinatie van griep én omikronbesmettingen. "Er is ook heel veel uitval van personeel, dat zorgt er opnieuw voor dat reguliere zorg wordt uitgesteld”, zegt Margot Cloet van de Belgische ziekenhuiskoepel Zorgnet Icuro in HLN (2.1). De ziekenhuiskoepel grijpt de situatie aan om mensen te vragen vooral heel voorzichtig zijn. Want de coronamaatregelen mogen dan wel versoepeld zijn, ook griep kun je helpen voorkomen door bijvoorbeeld een mondkapje te dragen. "We moeten mensen sensibiliseren voor het dragen van een mondmasker, dat getuigt van een groot respect voor de zorgverstrekkers,” aldus Cloet.

Dat de griep zo hard toeslaat, komt niet als een verrassing. We hebben immers tegen die algemene winterziekte afgelopen 2 jaar geen antistoffen opgebouwd (De Telegraaf, 2.4). Griep zorgt ook in mindere mate dan een covid-19-besmetting voor extra belasting op de intensive care-afdelingen. Toch blijft het oppassen geblazen, nu beide infectieziekten rondwaren: volgens Britse wetenschappers lopen patIënten die naast Covid-19 ook griep oplopen een twee keer zo hoog risico om te overlijden (The Guardian, 2.3).

Neem een voorbeeld aan de Volkskrant-correspondent Leen Vervaeke, die in China meteen in de 'pre-lockdownroutine' schiet, zodra er zich ook maar het minste teken van besmetting in de buurt vertoont (de Volkskrant, 3.2).
Dit artikel afdrukken