"Vakbonden en netwerkorganisatie signaleren een toename van ziekteverzuim door psychische klachten," aldus Het Financieele Dagblad (3.1). Dat is met name toe te schrijven aan het thuiswerken in coronatijd, stellen vakbonden en Zorg van de Zaak, de netwerkorganisatie van arbodiensten en zorgbedrijven.

Zorg van de Zaak legt een verband tussen de stijging van de psychische klachten en de combinatie van thuis- en op kantoorwerken. Van dat hybride model zijn veel bedrijven inmiddels voorstander, maar het is niet voor iedereen een gelukkige combinatie. Na een periode thuiswerken is terugkeer naar kantoor ook niet meteen een succes, omdat je daar telkens wordt afgeleid.

Van de claims op het gebied van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen betreft 40% psychisch gerelateerde klachten, het aandeel verzuim door psychische klachten beloopt 29%.

Korte ketenautomatiek
In België laat de coronacrisis de korte keten bloeien. Dat vertaalt zich in een stijging van verkoop via automaten. De apparaten worden bovendien steeds geavanceerder, schrijft Vilt (2.2), en vinden gretig hun weg naar de Vlaamse landbouwers.

Een automaat vraagt relatief weinig ruimte en personeel. De horeca blijkt grote hoeveelheden verse eieren 'uit de muur te trekken'. Consumenten kunnen er desnoods ook midden in de nacht nog terecht, bijvoorbeeld als je vergeten bent om bloemen te kopen voor een feestdag.

Nederland loopt van oudsher voorop met trekken-uit-de-muur, al is de automatiek van oorsprong een Duitse vinding. Al sinds Sint Juttemis trekken we hier kroketten uit de muur, maar het gaat inmiddels allang niet meer alleen om ongezonde snacks. Ook voor eieren, vruchtensap, fruit en allerlei andere voedingswaren kun je tegenwoordig direct bij de boer terecht.
Dit artikel afdrukken