Het nieuws van 25 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

Wetenschappers van het Smart Distance Lab doen onderzoek in PLUS van Reijen in Veldhoven, schrijft Distrifood. Ze testen of de insteek van coronamaatregelen anders kan en of de maatregelen efficiënter kunnen. Want het grootste deel van de klanten wil zich goed gedragen, maar de supermarkt helpt hen vaak niet zich aan de maatregelen te houden. Klanten gedragen zich in volle winkels of ongemerkt per ongeluk 'fout'. Goed gedrag wordt met trucjes - 'nudges' - gestuurd. De onderzoekers willen kijken welke het beste werken. Is bijvoorbeeld dat verplichte karretje als drukte-indicator en middel om afstand te houden wel de meest verstandige oplossing? Of is het drukte-stoplicht een beter alternatief? Ook testen de onderzoekers of klanten bij stippen op de grond beter afstand houden dan bij strepen. Mensen neigen namelijk sneller naar het staan op een stip dan op een streep. Richtingsborden voor eenrichtingsverkeer zijn ook onderdeel van het Field Lab.

Voor deelname aan de test krijgen klanten bij binnenkomst een tag omgehangen. Die registreert de bewegingen - de duur en frequentie van onderling contact - van klanten. De winkel wordt telkens anders ingericht zodat de onderzoekers kunnen bestuderen welke maatregelen het contact versterken en welke het verminderen. Ook testen de onderzoekers of belonen van goed gedrag helpt.

“We kijken naar wat we kunnen doen om mensen meer afstand te laten houden zonder dat de shopbeleving daaronder lijdt”, zegt Maya van der Steenhoven van het Smart Distance Lab. Ze geeft toe dat het lastig was om een winkel te vinden die mee wilde doen met de test. Supermarkten zijn angstig voor de reactie van klanten. Ook zijn ze bang dat ze er nadeel van ondervinden, bijvoorbeeld doordat mensen minder lang in de supermarkt mogen lopen en daardoor minder kopen. Ondernemer André van Reijen had er geen moeite mee, zegt hij tegen Distrifood (4.4). Hij is de regels “spuugzat, ik denk dat iedereen er klaar mee is”. Van Reijen wil aan alles meewerken waardoor maatregelen mogelijk verlicht kunnen worden. Van der Steenhoven benadrukt het belang van het unieke onderzoek ‘in het wild’. Handig om van te leren voor de exitstrategie of de volgende pandemie.

De test loopt deze week ten einde. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en Game Solutions Lab, ondersteund door het Ministerie van EZ, werken mee aan de proefopstelling.
Dit artikel afdrukken