Het nieuws van 25 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Nederland op z'n kop
Geplunderde winkels, gesneuvelde ramen. Wereldwijd wordt teruggekeken op een weekend 'avondklokrellen' en grimmigheid in Nederland (De Telegraaf, 4.1). Ondernemers in meerdere steden zijn de pineut, eigenaren van vernielde zaken zijn ten einde raad: 'ook dit nog', verzuchten ze (RTL Nieuws). Ze zijn al zo hard geraakt door de lockdowns. Op de NOS geeft een drietal ondernemers (een kledingzaak, een Healthclub en een horecaondernemer) een inkijkje in hun cijfers van de afgelopen of lopende maand. Rode cijfers alom, in meer of mindere mate.

Van het Enschedese ziekenhuis (NOS, 4.5), via kapperszaken tot hotels. Ook de Jumbo City in Eindhoven werd vernield door vandalen. Mensen renden zelfs met gevulde Jumbo-boodschappentassen de supermarkt uit (Distrifood, 1.7). Vandaag timmerden verschillende winkeliers uit voorzorg hun ramen dicht.



Vanavond gaan de rellen in verschillende steden in het land door. Zie bijvoorbeeld het Liveblog daarover van de Volkskrant. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad spreekt van een 'trieste avond' omdat hij een noodbevel heeft moeten uitvaardigen.


Hervorming voedselsysteem
De pandemie noopt tot aandacht voor voedselzekerheid nu beperkt personenverkeer en de angst voor besmet voedsel ook de handel in voedsel wereldwijd beperkt. Daarnaast moet voedsel minder dik- en kwetsbaar voor ziekten makend worden. Dat probleem kan worden aangepakt door meer aandacht voor onderzoek en innovatie, stelt het Foresight Team van het Standing Committee on Agricultural Research van de Europese Unie in een pas verschenen rapport (FoodHolland, 2.2).

Het rapport is gepubliceerd door een groep van 14 experts op het gebied van voedsel, landbouw en beleidsonderzoek. De groep pleit voor het stellen van duidelijke doelstellingen rond voedselproductie en voedselgebruik door de EU. Ze adviseren een afname van 75% in het gebruik van pesticiden, een afname van de gemiddelde BMI en een afname van het percentage van mensen met overgewicht. Door dat te bereiken, samen met het verbeteren van voedingspatronen en het diverser en circulair maken van voedselsystemen, moet de EU herstellen van deze crisis.

Oxfam Novib: coronacrisis vergroot ongelijkheid wereldwijd
De coronapandemie vergroot de economische ongelijkheid in bijna elk land ter wereld. Het vermogen van de megarijken heeft niet te lijden gehad onder virusuitbraak, de 10 rijkste mensen ter wereld zagen hun rijkdom tussen midden maart en eind december met $500 miljard toenemen. De meest kwetsbaren zagen hun inkomen juist drastisch dalen. Door dat verschil zou het totaal aantal mensen dat in armoede leeft in 2020 met 200 tot 500 miljoen gestegen kunnen zijn. De 1000 rijkste mensen ter wereld hebben al hun covid-19-verliezen in een recordtijd van negen maanden terug kunnen verdienen; het vermogen van de megarijken ligt nu weer op pre-coronahoogte.

Daar staat tegenover dat de armste mensen meer dan 10 jaar nodig zouden hebben om van de economische gevolgen van de crisis te herstellen. Dat schrijft NGO Oxfam in een nieuw rapport dat de gevolgen van de pandemie in kaart probeert te brengen op basis van bijdragen van 295 economen uit 79 landen. Vrouwen worden het hardst getroffen. Verder constateert Oxfam dat historisch onderdrukte groepen, zoals zwarten en inheemsen, grotendeels worden uitgesloten van kwaliteitsvolle gezondheidszorg: 'raciale ongelijkheid kost levens' (Knack, 1.4).
Dit artikel afdrukken