Vandaag is het zo ver: op 3 maatregelen na vervallen de coronabeperkingen. Geen mondkapjes meer op in de supermarkt (nog wel in het OV), een einde aan de anderhalve metersamenleving en geen coronatoegangspas meer (behalve voor evenementen van meer dan 500 mensen op binnenlocaties) (NOS, 3.1). Daarmee komt 'best een rottijd' (NRC, 3.3) na 2 jaar tot een einde. Er is ook, gezien de inval van Rusland in Oekraïne, geen reden tot toeters en fanfare.

Aan de andere kant van de wereld, in Brazilië, verheugen ze zich wel op het einde van de pandemie. Voor het eerst in 2 jaar viert Rio weer carnaval dit jaar. En laat nu toch, ontdekte sambaschool Viradouro, juist het "allergrootste carnaval in de geschiedenis van Brazilië tot nu toe het carnavalsfeest uit 1919" zijn geweest. Dat jaar markeerde het einde van een andere pandemie, de Spaanse Griep.

"Er was een enorme opluchting dat de Spaanse griep, die in 1918 door het land raasde, eindelijk voorbij was. Na die maanden van rouw om alle doden volgde toen carnaval. Dat werd een enorme explosie vol feestvreugde," vertellen Marcus Ferreira (36) en Tarcisio Zanon (34) van Viradoura in de NRC (2.2). "Het carnaval bleek voor de Carioca, de inwoners van Rio, het beste medicijn na zoveel ellende." Ze gingen los. Vandaar dat die keer in de geschiedenis van het carnaval bekend staat als "het beste ooit".
Dit artikel afdrukken