Afgelopen zaterdag kwam er officieel een einde aan de anderhalvemetersamenleving. We 'mochten' weer, mits voorzien van een corontatoegangsbewijs (ctb) en gingen massaal los (3.1). Niettemin geldt nog altijd een aantal regels.

Minder urgentie
Welke dat zijn, is lang niet voor iedereen duidelijk en daarom worden ze ook minder nageleefd, constateert het RIVM. "[Onze panelleden] geven aan dat ze toch wat minder urgentie ervaren. Ze volgen het nieuws minder, en zijn een beetje het overzicht kwijt van wat er geldt op welk moment" (de Volkskrant, 3.3). Tip voor wie de weg kwijt is: RTL Nieuws zet de geldende maatregelen overzichtelijk op een rijtje (4.2).

De zaterdagavond verliep redelijk rustig, ondanks DDoS-aanvallen die de corona-app platlegden en tot lange rijen voor bioscopen en cafés leidden. Zondag waren er geen nieuwe grote DDoS-aanvallen te verwachten, liet het ministerie van VWS weten (NRC, 4.2).

De horeca was opnieuw 'woest'; KHN-voorzitter Joost Beljaars noemde de overbelaste app "een vuistslag in het gezicht" van de horeca (AD, 4.8).

'Je ne maintiendrai pas activement'
Een ander probleem dat zich voordoet is de 'niet-actieve handhaving', schrijft columnist Jasper van Kuijk in de Volkskrant. (4.5). Diverse grote steden hadden aangegeven ‘niet actief te gaan handhaven’. Van Kuijk: "‘Niet actief handhaven’ bestaat niet. Het staat tenminste niet actief in de Van Dale. De manier waarop en de mate waarin kan verschillen, maar als je handhaaft, handhaaf je. En als je dat niet doet, dan handhaaf je niet." Van Kuijk heeft een voorstel om de onduidelijkheid weg te nemen. "Er staat Je maintiendrai in ons wapen, maar als we iets níét doen in dit land, dan is het handhaven. Ik zou willen voorstellen: Je ne maintiendrai pas activement." Het werkwoord maintenir heeft in het Frans verschillende betekenissen. Twee daarvan zijn 'standhouden' (de betekenis in ons wapen) en 'handhaven' (wat de politie doet om mensen zich aan de wet te laten houden).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken