Vandaag het nieuws van 24 & 25 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Er zijn inmiddels 8 landen in de wereld waar meer dan een miljoen mensen besmet zijn geraakt met het coronavirus. Frankrijk en Spanje overschreden deze week die magische grens; Brazilië, Argentinië, Colombia, India, Rusland en de Verenigde Staten gingen de Europese landen al voor.

Spanje roept de noodtoestand uit (zie 4.1) tot mei komend jaar, Frankrijk verlengt de sanitaire noodtoestand tot 16 februari en mogelijk tot april 2021 (zie 4.2) en kent inmiddels een avondklok in 54 departementen, Italië treft strengere maatregelen en gaat grotendeels op slot (zie 4.3). En Nederland? Het kabinet overlegt nog terwijl vandaag kerkgangers weer in flink grotere getale dan 30 naar de dominee gingen luisteren (zie 4.4).

Vanmiddag vond weer een informeel overleg plaats op het Catshuis over de aanpak van de coronacrisis. Aanstaande dinsdag is het twee weken geleden dat het kabinet een 'gedeeltelijke lockdown' afkondigde. Die heeft nog niet geleid tot een daling van het aantal besmettingen, integendeel. Nederland telt inmiddels meer dan 10.000 positieve testen per dag. Nadat ons land 2 weken geleden de grens van 100.000 getelde besmettingen bereikte, scoort het inmiddels bijna 300.000 coronabesmettingen. Het kabinet blijft terughoudend met het verder aanscherpen van de maatregelen. "Het is nog niet zeker of er dinsdagavond weer een persconferentie van Rutte en coronaminister Hugo de Jonge komt. Mogelijk is die een paar dagen later."

Onderwijl breken overal in de EU protesten uit tegen de strenge maatregelen. Zo werd onder meer het Duitse RIVM werd bestookt met brandbommen en liepen in Italië liepen protesten tegen de avondklok uit de hand. Een reportage van de Volkskrant vertelt meer.

Legkippen voor de lockdown
Kippenboer Job verkoopt kippen die leggen. Handig voor wie thuis een vers eitje wil zonder eruit te hoeven. De vraag naar legkippen is omhoog geschoten. Er zijn dit jaar zelfs tekorten aan legkippen voor hobbyende burgers geweest, vertelt hij op RTL. Het leuke aan kippen vindt Jop dat het zulke makke dieren zijn. "Ze begroeten je gewoon", zegt hij. "Veel kippen kunnen bij je op schoot zitten, of lopen soms zelfs in huis. En het is natuurlijk nuttig want je krijgt er ook een eitje van." Het aanschaffen van een kip hoeft ook niet duur te zijn: "De goedkoopste kip heb je al vanaf elf euro. Die is twintig weken oud en begint al te leggen."

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken