Vandaag het nieuws van 24 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

De Verenigde Staten, Spanje en Duitsland hopen allemaal halverwege december te kunnen starten met vaccineren tegen Covid-19. Lukt dat Nederland ook? Jaap van Delden, programmadirecteur Covid19-vaccinatie bij het RIVM, noemt het "niet superwaarschijnlijk" dat Nederland nog in 2020 de eerste mensen kan inenten (de Volkskrant, zie 3.9). Bij aankomst van het vaccin in ons land, zal het RIVM eerst een kwaliteitscontrole moeten uitvoeren. Daarnaast besloot Nederland eerst de ouderen en meest kwetsbaren in te enten. Dus zullen het RIVM en de Gezondheidsraad per vaccin een advies geven voor de best passende doelgroep. Pas na afronding van dat 'addendum op de gebruiksaanwijzing' gaat het vaccin naar verpleeghuizen. Plannen voor de distributie, roosters voor het personeel en oproepen voor de ouderen worden in de tussentijd opgesteld. Dat alles kan twee weken duren, dus ja, vaccinatie in december is ook bij ons mogelijk. Beleidsmakers kiezen echter voor zorgvuldigheid boven snelheid.

Hoeveel mensen moeten gevaccineerd worden om de coronamaatregelen overbodig te maken? Daar is nog weinig duidelijkheid over (de Volkskrant, zie 3.2). Het belangrijkste vraagstuk is vooralsnog de 'steriliserende immuniteit' van het vaccin: roeien we het virus volledig uit na inenting, of worden we minder ernstig ziek maar besmetten we elkaar nog altijd?
Het is een grote puzzel, zegt Jacco Wallinga, hoofdmodelleur van het RIVM. Zo zou het vaccineren van kwetsbare ouderen minder doen met het R-getal dan het inenten van jongeren. Wanneer het inenten van ouderen de epidemie zou indammen, kan het opheffen van maatregelen zonder enting van jeugd juist leiden tot heropleving van het virus onder jongeren. Dat maakt de toekomst onzeker. "Je hebt niet alleen te maken met het vaccin, maar ook met de vraag welke maatregelen er straks nog zijn," aldus Wallinga.

De Australische luchtvaartmaatschappij Quantas wil in de toekomst enkel nog tegen Covid-19 gevaccineerde passagiers vervoeren (De Telegraaf, zie 3.4). Volgens de CEO van het bedrijf, Alan Joyce, kunnen internationale vliegreizen sowieso pas weer wanneer er een vaccin beschikbaar is (AD, zie 3.13). Onderwijl komt de internationale luchtvaartbrancheorganisatie IATA met een zogeheten 'coronapaspoort', waarmee reizigers snel kunnen aantonen dat ze ofwel negatief zijn getest, ofwel zijn gevaccineerd (RTL nieuws, zie 3.11). De app, bedoeld om het internationale reizen gemakkelijker te maken, zou begin 2021 op de markt komen.

In Nederland werd door uitvinder Bulle Koster de Freestatt ontwikkeld, een 'horloge' dat de gebruiker die positief test op antistoffen identificeerbaar maakt zonder registratie.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken