De dag dat een coronatoegangsbewijs nodig is in de horeca, is nog niet aangebroken of het regent al annuleringen van gasten. Feest- en partijgangers houden de boot af wanneer ze niet met de hele familie of vriendengroep kunnen aansluiten omdat ze niet beschikken over het verplichte coronabewijs (AD, zie 1.2).

Vanaf zaterdag 25 september dienen horecagangers een negatief testbewijs, herstelbewijs of vaccinatiebewijs in de vorm van een QR-code te laten zien. Zonder één van deze bewijzen, geen toegang. Potentiële gasten, die zich niet willen vaccineren of testen, zijn daarmee effectief uitgesloten.

De horecamaatregel emotioneert de benadeelde horecagangers. Vaste klanten worden geweerd van hun stamtafel. Oudere mensen die geen problemen hebben met vaccinatie maar niet weten hoe je een vaccinatiebewijs omzet in een QR-code zit ermee. Veel klanten zoeken nu horecaplekken op waar niet gecontroleerd gaat worden op een coronapas.

Die plekken zijn er, want lang niet alle horeca-eigenaren willen voor politieagent spelen (De Telegraaf, 1.3). Als alternatief voor de coronapasmaatregel kiezen ondernemers ervoor om de 1,5 meter afstand tussen de tafels te blijven hanteren of klanten een zelftest te laten doen aan de deur, om zeker te weten dat de gast bij binnenkomst niet besmettelijk is.

Koninklijke Horeca Nederland verwacht dat de annuleringen voor feesten en partijen grote omzetverliezen gaan opleveren. Horecaondernemers blijven vooralsnog sceptisch over het nut van de coronapas die volgens Volkskrant-journalist Maarten Keulemans medisch gezien weinig om het lijf heeft.
Dit artikel afdrukken