Donderdag 25 november aanstaande is het Thanksgiving Day in de Verenigde Staten. Op het menu: het traditionele feestmaal van kalkoen met alle 'trimmings'. Dat blijkt dit jaar 14% duurder uit te vallen en op $53,31 uit te komen, $6,41 méér dan de $46,90 van 2020. Dat blijkt uit de peiling van de American Farm Bureau Federation (AFBF), die voor de 36e keer de Thanksgiving-inkopen van de Amerikanen onderzocht.

In de aanloop naar Thanksgiving deden berichten de ronde over prijsinflatie en verstoringen in de voedselketen en scheuren in de voedselketen waardoor mogelijk een tekort aan kalkoenen zou ontstaan. Amerikaanse consumenten reageerden op het nieuws door hun Thanksgiving-boodschappen éérder te doen om lege schappen (63%) of last-minute prijsverhogingen (51%) te vermijden, meldt Supermarkt News (1.3). Bijna een kwart (23%) zei al voor lege schappen te hebben gestaan voor populaire Thanksgiving-ingrediënten.

Om niet te duur uit te zijn, overwoog een deel van het publiek maar geen kalkoen te serveren (dat zou het Thanksgivingboodschappenmandje 'slechts' 6,6% duurder maken, in lijn met het algemene inflatiecijfer), een goedkopere te nemen of boodschappen te gaan bij een goedkopere supermarkt en gericht op koopjes te jagen.

De ook bij ons bekende Duitse discounters Aldi en Lidl bieden uitkomst. Beide supermarktketens boden hun Amerikaanse klanten een Thanksgiving-diner voor minder dan $30. Mét kalkoen.

Benieuwd naar het menu van AFBF? Kalkoen, vulling, zoete aardappelen, erwten, cranberries, een groentegerecht, pompoentaart met slagroom, koffie, melk, genoeg voor een gezelschap van 10 personen, waar nog genoeg van overblijft. Van de 12 producten op het boodschappenlijstje zijn er 11 in prijs gestegen in vergelijking met vorig jaar (taartbodems zelfs met 20%), alleen de vulling werd goedkoper (-19%).
Dit artikel afdrukken