Het nieuws van 23 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

'Een olifant eet heel veel'
In het derde steun- en herstelpakket stelt het kabinet €39 miljoen beschikbaar voor de Nederlandse dieren. Met goedkeuring vanuit Brussel. De eerste pakketten bleken tekort te schieten, omdat er "geen rekening werd gehouden met de hoge vaste lasten van dierentuinen," aldus minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (Het Parool, 1.6). “Dit levert een reëel risico op voor het dierenwelzijn en de maatschappelijke waarde van dierentuinen.” Met name de kosten voor voer kunnen hoog oplopen, meldt RTL Nieuws (1.7). "Olifanten eten bijvoorbeeld veel, veel meer dan kleine beesten. Ze eten voornamelijk fruit zoals appels, maar ook hooi – wat dan weer goedkoper is," vertelt persvoorlichter Linda Engels van Beekse Bergen. De dieren in Artis eten voor €60.000 per dag, Diergaarde Blijdorp is dagelijk tussen de €50.000 en €60.000 aan eten kwijt. Een leeuw eet zo'n 5 kilo vlees per dag.

Politieke druk? 'Kul'
De campagne Herstel-NL moet het zonder zijn 3 economische kopstukken stellen (NOS, zie 4.2). Herstel-NL, aangekondigd als het plan waarmee Nederland (snel) weer open kan, wilde winkels, horeca, het onderwijs en de cultuursector open stellen door kwetsbaren in 'veilige zones' onder te brengen. Volgens tegenstanders van het plan worden kwetsbaren dan tweederangsburgers.

De afgelopen dagen ontstond ophef. Bas Jacobs, econoom, besloot zich als eerste terug te trekken. Volgens hem is Herstel-NL "te veel een actiegroep geworden, waar ik mij niet gelukkig bij voel." Ook hoogleraar Coen Teulings en Barbara Baarsma, directeur van Rabobank Amsterdam, trokken zich terug. Even was het crisis bij de actiegroep zelf. "Kringen rond het kabinet" zouden de initiatiefnemers van Herstel-NL onder grote druk gezet hebben om de activiteiten te staken tot na de verkiezingen. Herstel-NL besloot daar niet op in te gaan en de campagne door te zetten zonder de oorspronkelijke initiatiefnemers. Vandaag maakten de ministers Hoekstra en Van 't Wout duidelijk zich 'niet te herkennen' in de bewering. Een woordvoerder van het ministerieel corona-overleg noemde de beschuldiging ronduit 'kul' (NOS, 4.4).

Persconferentie: een jaar corona
De kranten stonden vandaag al vol voorspellingen van welke versoepelingen (AD, zie 4.5) dinsdagavond tijdens de persconferentie aangekondigd zouden worden. De persconferentie markeerde één jaar corona, zoals premier Mark Rutte zei. "Een bizarre periode, die nog niet afgelopen is."

Zoals werd verwacht, wordt de avondklok verlengd tot maandag 15 maart (AD, zie 4.9). Niet-essentieel winkelen kan straks op afspraak. Middelbare en MBO-scholen kunnen vanaf 1 maart open, al is nog de vraag hoe ze dat gaan aanpakken. Vanaf 2 maart kunnen kappers weer open. Andere contactberoepen zijn ook weer toegestaan, behalve sekswerk. Winkels kunnen - op afspraak - klanten ontvangen. Jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar mogen weer in groepen buiten sporten. Minister Hugo de Jonge erkent het heersende maatschappelijk ongenoegen over de huidige coronamaatregelen. De Jonge hoopt dat we het met deze versoepelingen "iets langer vol kunnen houden met elkaar." Het aantal besmettingen steeg afgelopen week tijd met bijna 20 procent; die stijging werd vastgesteld bij een toegenomen aantal testen.


3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken