Het nieuws van 23 december. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

'Patiënten zonder corona betalen de prijs van de coronazorg'
Ziekenhuizen schalen noodgedwongen de reguliere zorg af (NOS, 4.2). Dat gaat met hartverscheurende taferelen gepaard, schrijft de Volkskrant (4.1). De krant mocht meeluisteren bij het overleg van de chirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. "De patiënten zonder corona betalen de prijs van de coronazorg", zegt chirurg Van Veen. "Voor iedere oncologische patiënt geldt: later opereren verslechtert de prognose." Het RIVM berekende onlangs het aantal verloren gezonde levensjaren door de coronacrisis op 50.000. De artsen van het ETZ ervaren in de praktijk wat dat betekent: "Als je een coronapatiënt van halverwege de 70 binnenkrijgt en hij ligt zeven dagen of langer op de ic, dan weten wij dat je in die tijd vijf patiënten met een hersentumor had kunnen opereren en op dat bed had kunnen leggen. Is dat te rechtvaardigen? Dat begint te schuren. Het is een ethische discussie die de politiek nu niet aandurft. Maar die moet wel een keer worden gevoerd." Of, in nog sterkere bewoordingen: "Je opereert een patiënte van 20 met kanker níét, omdat daar een mevrouw van in de 80 met covid op de ic ligt. Dat zijn heel heftige keuzes voor dokters. Daar is iedereen hier wel een beetje klaar mee."

Recordomzet supermarkten
Maar liefst €1,02 miljard omzet maakten de Nederlandse supermarkten afgelopen weken. Dat is een nieuw record, schrijft de NOS (2.1). Het oude record dateerde uit 2017, voor dezelfde week. Om de drukte zo veel mogelijk te spreiden, hebben veel supermarkten hun openingstijden verruimd. Het verst daarbij gaat de Jumbo Foodmarket in Breda: die is drie dagen lang 24 per dag open (de Volkskrant, 2.7). Je boodschappen doen in het holst van de nacht als 'corona-uitje'.

'Schijtjaar'
Dierentuin Artis moest dit jaar voor de derde keer de deuren sluiten. Net als bij de andere dierentuinen in ons land heeft Artis banen moeten schrappen. Voor de dierentuinen stelde het ministerie van LNV een steunpakket van €39 miljoen beschikbaar. Artis vraagt daarnaast steun van het publiek; de dierentuin hoopt dat veel kleine bijdragen 'een hele hoop' steun opleveren (Adformatie, 4.4). Poepende zebra’s, kamelen, vissen en olifanten maken duidelijk hoe Artis met een 'Tikkie hulp aan het einde van dit 'schijtjaar' de moeilijke tijden te boven hoopt te komen.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Sporen van nieuwe voedselsystemen

Toelichting ›

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken