Humaan en veterinair moeten samen. Dat vindt veterinair viroloog Hans Nauwynck. In een interview ventileert de wetenschapper, onderzoeker en professor van de Universiteit Gent 2 boodschappen (Boerderij, zie 3.5).

Nauwyncks eerste boodschap vindt allereerst dat de veterinaire wereld virussen beter onder controle heeft dan de humane wereld. Bioveiligheid is een gegeven in de veterinaire wereld. Hygiënesluizen, gefilterde ventilatiesystemen, isolatie van de buitenwereld, diagnosetechnologieën van ziekten en een accuraat Identificatie & Registratiesysteem van elk dier, elke boerderij, elke verplaatsing en elk contact. Het zijn enkele voorbeelden van maatregelen die de veterinaire wereld bestendiger maakt tegen virusuitbraken dan de humane omgeving.

De mens leeft in één grote, wereldwijde stal, zegt de viroloog. We reizen de hele wereld over, maar checken alleen paspoorten en tickets. De gezondheidstoestand wordt nu tijdens de coronacrisis gecheckt, maar normaal gesproken hebben alle virussen vrij spel door ons niet-sanitaire of - zoals Nauwynck het noemt - "doelloze" reisgedrag.

Daarnaast vindt Nauwynck dat de veehouderij onterecht wordt gezien als de 'veroorzaker van alle pandemieën' en daarom moet verdwijnen. Het ruimen van de nertsen in Nederland zou te kort door de bocht zijn. De nertsenhouderij was de dupe van een overspringing van het virus van mens op dier. Niet de landbouwhuisdieren zijn het probleem, maar mensen aldus Nauwynck.

Nauwynck noemt het essentieel dat de humane en veterinaire de handen ineen slaan om ook de mens beter te kunnen beschermen. Zoönosen van mens op dier en omgekeerd zullen nooit verdwijnen maar met gebundelde kennis en meer onderzoeksgeld hoeven humane virussen niet meer direct tot een pandemie te leiden, aldus Nauwynck.
Dit artikel afdrukken