Minister-president Mark Rutte heeft er 'buikpijn' van, maar houdt vast aan het openen van de terrassen op 28 april. Binnen een beperkt tijdslot, om de hoeveelheid bewegingen binnen de perken te houden (RTL NIeuws, 4.1). Wat dat betreft hield het kabinet zijn poot stijf, ondanks alle kritiek vanuit de Tweede Kamer. PVV-leider Geert Wilders wond er geen doekjes om: "Ik heb er nu al een kater van, zonder ook maar één druppel te hebben gedronken” (De Telegraaf, 4.2).

Personeelstekort
Maar ook in de horeca heerst bepaald geen juichstemming. Horeca-uitbaters vrezen een enorm personeelstekort (AD, 1.1). De laatste dagen zijn er al duizenden vacatures opengesteld, vooral voor koks, keukenpersoneel, medewerkers in de bediening en horecamanagers. Het grote aantal vacatures hangt samen met het feit dat horecaondemers allemaal tegelijk mensen zoeken. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft bijna 60% van de horecabedrijven nu minder medewerkers in dienst dan voor de crisis. Bijna 40% verwacht dat het niet mee zal vallen genoeg mensen te vinden en 21% is van mening dat er tekorten zullen ontstaan. "Iedereen is op het moment op zoek naar mensen en we vissen allemaal in dezelfde vijver," aldus horecabaas Barry de Groot uit Doetinchem.

Een dubbeltje meer voor een biertje?
Een ander mogelijk effect van de coronacrisis is dat de prijzen van een terrasbezoek waarschijnlijk zullen stijgen, zegt horeca-econoom Stef Driessen (RTL Nieuws, 2.1). Volgens hem mag de horeca best 'wat extra's rekenen', bijvoorbeeld een tijdelijke coronatoeslag van €2,50. "Ik denk dat de bereidheid om dat te betalen heel groot is. En ik denk ook dat het goed valt uit te leggen." Of veel horeca-ondernemers het aandurven om wat extra's in rekening te brengen bovenop de kosten van een consumptie of bij het reserveren, is nog even de vraag. Het past niet bij het beeld van gastvrijheid wat veel horeca-ondernemers willen uitdragen. Wel zal een biertje wat meer gaan kosten. Dat is omdat de grote bierbrouwers hun prijzen verhoogd hebben. Dat doen ze elk jaar, maar dit jaar extra. Naar schatting gaat een biertje zo'n 10 cent extra kosten. Zo’n coronapremie moet overkomenlijk zijn.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken