De kans dat er een nieuwe virusvariant opduikt, is 100%. Viroloog Eric Snijder van het LUMC windt er geen doekjes om. Volgens hem is 'een behoorlijk veranderd virus, dat eigenlijk uit het niets opduikt zonder dat het gezien was' ook voor de toekomst een realistisch scenario. En of dat een mildere variant zal zijn, zoals de omikronvariant, of juist een nieuw virus (denk bijvoorbeeld aan SARS3, of een virus uit een andere virusfamilie), weet niemand. Wat te doen? Ach, zegt Snijder op RTL Nieuws (3.3), we moeten gewoon zorgen dat we zo'n nieuw virus of nieuwe variant snel vinden (surveillance), dat we goed snappen hoe dat virus werkt en waar de risico's zitten, én dat we een goedgevulde gereedschapskist hebben. Met vaccins en virusremmers.

Dat mag dan voldoende zijn om de medische kant van een volgend virus aan te pakken, het is geen oplossing voor de economische afloop van de huidige pandemie. Gisteren al schreven we dat het steunmaatregelpakket voor de horeca - zo'n €6 miljard - structureel te weinig is omdat horecaondernemers hun eigen vermogen hebben zien verdampen. Vandaag wijst Het Financieele Dagblad (2.1) op de Belastingdienst die als grootste schuldeiser het ondernemers moeilijk maakt na de coronacrisis te herstarten.

Dat zit zo: tijdens de coronacrisis konden bedrijven loonsteun aanvragen zodat zij hun personeel konden doorbetalen. Ook konden ze uitstel van loonbelasting aanvragen. Maar die belastingschuld (naar schatting van MKB Nederland betreft het zo'n 60.000 bedrijven en €40 miljard aan belastingschuld) moet wel vanaf nu en binnen 5 jaar terugbetaald worden. Sterker nog, de Belastingdienst is al aan het incasseren. Ondernemersorganisaties pleiten voor een langere termijn (10, 20 of 30 jaar) en het omzetten van de belastingschulden in achtergestelde leningen. Of die voorstellen het gaan halen, is nog de vraag. Wel duidelijk is dat de belastingschuld voor veel ondernemers een reden is om te stoppen en hun bedrijf te verkopen. "We waren zelfstandig ondernemer geworden voor de vrijheid, maar we konden geen kant meer op," zegt Marjon Bouman, eigenaresse van een yogastudio. "Ik stop ermee en ga een jaar met een camper rondreizen."
Dit artikel afdrukken