Voor de jaren 2020-2025 trekt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in totaal 20 miljard uit voor 'uitgaven die iets met corona te maken hebben', schrijft de NOS (3.1). Dit jaar geeft het ministerie €12,4 miljard uit aan de bestrijding van corona, vorig jaar was dat €5 miljard en voor de komende 3 jaar is alvast €2,6 miljard begroot. Let wel, al deze miljarden zijn bestemd voor de bestrijding van het coronavirus en staan los van de zorg- en ziekenhuiskosten. De grootste kostenposten in de begroting van VWS zijn respectievelijk de testcapaciteit (€7,1 miljard), de GGD's en veiligheidsregio's (€3,4 miljard) en vaccins/medicatie (€3,1 miljard).

'Pandemische paraatheid'
Het ministerie wil bovendien voorbereid zijn op nieuwe virussen die mogelijk problemen kunnen gaan opleveren. Daarom moet de 'pandemische paraatheid' omhoog en moet Nederland zelfvoorzienend worden bij toekomstige crises. Er komt een speciaal pandemisch centrum (€6 miljoen per jaar) en er wordt een Nationale Zorgreserve in het leven geroepen met zorgmedewerkers die ingezet kunnen worden bij een crisis (€5 miljoen).

Nog een opvallende post in de begroting van VWS: €2 miljoen dit jaar en €5 miljoen volgend jaar voor het afhandelen van "de toenemende hoeveelheid coronagerelateerde WOB-verzoeken".
Daarmee proberen journalisten en burgers informatie te achterhalen.

Fraude
Sinds het begin van de coronacrisis hebben de GGD's van Nederland 59.000 nieuwe medewerkers in dienst genomen om de vaccinaties in goede banen te leiden (NRC, 4.1). Sommigen van hen blijken een oog te hebben voor frauduleuze praktijken. Zeker nu vanaf zaterdag het vaccinatiebewijs verplicht wordt voor toegang tot horeca, bioscopen, poppodia en evenementen, ontstaat er een 'markt' in vaccinatiebewijzen. De vraag is er, het aanbod komt op gang. Met prijzen tussen de €150 en €1.000 kun je een vaccinatiebewijs, inclusief registratie, QR-code en geel boekje kopen als het moet. Maar dat mag natuurlijk niet. De politie heeft de eerste arrestaties al verricht, en volgens de GGD GHOR, de brancheorganisatie van de 25 GGD's, is er de afgelopen weken "een aantal medewerkers" op non-actief gesteld vanwege praktijken die niet door de beugel kunnen.

QR-code kun je niet kopen, je laten vaccineren, bewezen antilichamen hebben of een recente test overleggen kan wel. Binnenkort zelfs voor mensen zonder bsn-nummer (de Volkskrant, 3.4).
Dit artikel afdrukken