Beleggerslieveling Beyond Meat, fabrikant van vleesvervangers op basis van erwten, maakte vrijdag een fikse duik van 10% op de beurs. De reden: de fors tegenvallende verkopen in het derde kwartaal. Analisten hadden verwacht dat de omzet op zo'n $134 miljoen uit zou komen. Maar in werkelijkheid verkocht Beyond Meat slechts voor $106 miljoen, schrijft het Financieele Dagblad.

Volgens Beyond Meat zijn de tegenvallers op het conto te schrijven van de coronapandemie. Niet alleen namen Amerikaanse cateraars minder vleesvervangers af, ook de consumentenvraag (in Canada) viel tegen en sommige winkelketens kregen hun schappen niet gevuld door personeelstekorten. Als klap op de vuurpijl zorgde extreem weer voor watertekorten én wateroverlast. Allemaal oorzaken buiten de eigen bedrijfsvoering, merkt een Amerikaanse analist op. "Het lijkt erop dat ze niet echt weten wat er aan de hand is met klantenorders, waarom retailklanten en waarom foodserviceklanten niet meer bij hen bestellen," zegt Arun Sundaram in The Financial Times (1.2). Hoewel beleggers sowieso al niet blij zijn met de onzekerheid die Covid-19 en logistieke problemen opleveren, zou het gebrek aan duidelijkheid over de klantenorders "beleggers nog veel meer zorgen baren."

Beyond Meat ging in mei 2019 naar de beurs en was een koploper op het gebied van vleesvervangers. Sinds begin dit jaar is de beurskoers al meer dan 23% gedaald, terwijl de concurrentie - zoals Impossible Foods - juist wél floreert. De insteek van Impossible Foods is steeds opnieuw de prijzen te verlagen, om zo stapje voor stapje de prijskloof met écht vlees te overbruggen. Dat is tenminste duidelijk en dus groeit Impossible Meats wél flink door.
Dit artikel afdrukken