Waarschijnlijk wordt kerstmis 2021 opnieuw een kerstfeest met beperkingen. In de aanloop naar de feestdagen worden in Duitsland (Deutsche Welle, 4.5) en België (De Standaard, 4.2) de kerstmarkten afgelast. In Groot-Brittannië wordt de kerstpret bij voorbaat ontmoedigd (The Guardian, 3.1) en áls je al een traditionele kerst mag vieren, dan moet je er in Frankrijk flink de portemonnee voor trekken (FranceTVinfo, 2.3). Zo zijn de oesters klein en schaars als gevolg van slecht weer en zullen er minder champagne-aanbiedingen zijn door de gestegen kosten van transport en verpakking.

Toch verheugt de champagnesector zich dit jaar wel op de feestdagen. Vorig jaar werden de Europese champagneverkopen nog geconfronteerd met een daling van 17%, door corona. Maar dit jaar heeft de sector zich goed hersteld: tussen januari en oktober groeide de Europese champagnemarkt met maar liefst 23% ten opzichte van 2019.

Overigens deden de Belgen nauwelijks mee aan die krimp. Toen de horeca in 2020 moest sluiten, gingen de Belgen hun champagne gewoon thuis drinken. De thuisconsumptie nam in 2020 in Vlaanderen toe met 23% en in Wallonië met 16%. Die trend heeft zich dit jaar verder doorgezet, bericht RetailDetail (2.1): tijdens de eerste 9 maanden van 2021 zou de thuisconsumptie in Belgie zelfs met 45% zijn gestegen. België behoort dan ook tot de top-5 van champagne-invoerende landen.
Dit artikel afdrukken