Tijdens de coronacrisis was één van de zwaarst getroffen sectoren de horecasector. In Groot-Brittannië raakten in de horeca 700.000 mensen hun baan kwijt door de combinatie van horecabedrijven die tijdelijk of permanent moesten sluiten en het toerisme dat op zijn gat lag In april 2020 zaten 1,5 miljoen Britse horecamedewerkers op de bank thuis. In Nederland zochten 100.000 horecamedewerkers hun heil elders.

Maar de crisis heeft ook een goede kant, zegt tv-chef Gordon Ramsay. "We zijn van de flutzaken op toplocaties af" (Bloomberg, 1.3). En ook heeft de sector zijn arrogantie moeten laten varen. "De sector lag op zijn gat, maar het gaat steeds beter... Het was afgrijselijk de laatste twee jaar. Verhuurders zeggen immers niet: 'Neem twee jaar vakantie'. Maar ik denk dat het voor ons allemaal duidelijk is dat de rotzooi weg is." Gevraagd of hij specifieke ketens bedoelde, verduidelijkte Ramsay: "Nou, gewoon klootzakken met een toppositie die profiteren van een geweldige locatie en er daarom gewoon de loop in hebben zitten."

Maar omdat klanten de laatste twee jaar niet uit eten hebben kunnen gaan en zich op zelf koken hebben gestort, is de lei nu weer schoon en verwacht Ramsay dat de kwaliteit omhoog gaat. "Klanten zijn de laatste twee jaar veel slimmer geworden. Ze weten meer over eten dan ze ooit hebben gedaan en hebben geleerd hun eigen zuurdesem te maken dus het heeft iedereen [in de restaurantsector] geleerd om hun spel te verbeteren ... Het heeft de arrogantie van de sector weggevaagd."
Dit artikel afdrukken