Het nieuws van 22 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

'Wetenschap als dictator'
De kranten staan vol van de ontheffingen of uitvluchten die 2 op de 10 Nederlanders bedenken om zich niet aan de avondklok te hoeven houden. Parool-columnist Theodoor Holman illustreert het aan de hand van het avondklokappverkeer rondom een hondenuitlaat-cum-borrel-date (Het Parool, 4.10). Holman verklaart het als volgt: "het gevoel van gevangenschap, terwijl je niet gevangen zit, maakt baldadig en kwaad. En als elke gedetineerde probeer je iets te verzinnen om te ontsnappen." Er valt hem nog iets op: het lijkt wel of de democratie het virus niet goed aan kan. Wat nodig is, is een dictator. "Wetenschap is zo’n dictator. Wetenschappelijke resultaten kennen geen ideologie. Geen ethiek. Daarom is wetenschap de geduchtste tegenstander van Covid-19. Daarom zouden we ons aan de wetenschap moeten onderwerpen."

'Gezellig kronkelen'
Afstand bewaren blijft moeilijk. (AD, 3.15). De tape die winkels vorig jaar naarstig op de grond plakten om looprichtingen aan te geven, is op veel plekken weggesleten of vervaagd. Met name in openbare ruimten waar veel mensen komen, zoals stations of ziekenhuizen, is afstand houden alles behalve vanzelfsprekend. Kunstenaar Jólan van der Wiel bedacht samen met Nick Verstand van innovatiecentrum Civon in Ulft een 'smart distancing system’. Hoe het werkt? Met 3D-camera’s en laserlicht. De camera’s scannen een ruimte met alle vaste objecten daarin, alles wat beweegt wordt een 'punt'. Komen er meerdere punten bij elkaar, dan projecteert een computergestuurde laser daar een lijn tussen. Naderen de punten elkaar te dicht, dan gaat de rechte lijn gezellig kronkelen. "Je wordt onderdeel van een 3D-model”, zegt Van der Wiel. "Het is volledig anoniem.”

Spelen achter gesloten deuren dan maar?
Eerder deze week stelde het Internationaal Olympisch Comité vol vertrouwen 'geen plan-B' te hebben voor de Olympische Spelen die 23 juli in Tokio zullen beginnen. Maar achter de schermen blijkt het wel degelijk te rommelen, aldus De Standaard. Volgens een 'hoge bron binnen de Japanse regering' zou de regerende coalitie het erover eens zijn dat de al een jaar uitgestelde spelen ook in 2021 niet doorgaan. De Japanse regering ontkent het bericht, dat in The Times stond, in alle toonaarden. Op de BBC zegt het Britse IOC-lid Sebastian Coe daar ook vertrouwen in te hebben. De spelen kunnen altijd nog achter gesloten deuren gehouden worden. "If you have the athletes, and you have the broadcasters, you have a large part of the games."

Reisbeperkingen
Maar dan moet je nog wel in Japan kunnen komen. De Europese regeringsleiders kwamen in elk geval met elkaar overeen 'niet-essentiële reizen' niet te verbieden, maar wel zo veel mogelijk te beperken (De Telegraaf, 4.16). Eisen als coronatesten en verplichte quarantaineperiodes moeten 'asociale plezierreisjes' tegengaan. Een vaccinatiebewijs, een maatregel die de zuidelijke Europese lidstaten voorstaan om het rampscenario van nog een zomer met lege stranden te kunnen vermijden, werd ook besproken. Gezien de vele vragen die er nog leven rondom zo'n vaccinatiebewijs - medische maar ook ethische - bleek het daar nog te vroeg voor. Onderwijl werd duidelijk dat de Britse coronavariant niet alleen veel besmettelijker is, maar vermoedelijk ook 30% dodelijker is.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken