"Het is aannemelijk dat Europa op weg is naar een soort pandemisch eindspel", zei directeur Hans Kluge van de Europese tak van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag (De Telegraaf, 3.1). De omikronvariant heeft door zijn grote besmettelijkheid de Covid-19-pandemie in een nieuwe fase gebracht; tegen maart zal naar schatting 60% van de Europese bevolking besmet zijn met omikron. Dankzij vaccinatie, boosteren en doorgemaakte infecties is de gezondheidsschade "niet meer dan bij een stevige griepgolf". De WHO verwacht dat nadat de huidige omikrongolf afneemt "mogelijk een maandenlange periode van wijdverbreide immuniteit en dus weinig nieuwe besmettingen volgt." En als het dan tegen het einde van het jaar weer kouder wordt, zal Covid-19 terugkeren, maar niet als pandemie. Hoewel.... "dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn,” aldus Kluge.

Zondag vond in Brussel een grote Europese manifestatie plaats. Organisator Europeans United wilde onderstrepen dat het "open debat het beste vaccin is", schrijft De Standaard (4.2). Tom Meert zei vooraf op een vreedzame manifestatie te hopen en zich daar ook voor in te zetten: "Wij zijn op zich niet tegen de coronamaatregelen. We kanten ons vooral tegen de ondemocratische manier waarop die tot stand komen. We zijn geen coronasceptici. En alle strekkingen zijn welkom."

Maar dat pakte anders uit. Zo'n 50.000 betogers uit België, Nederland, Zwitserland, Frankrijk, Polen en Duitsland meldden zich in het Brusselse Jubelpark (4.3), waar de stewards van Europeans United het onderspit moesten delven. Betogers vielen de politie in het park aan met dranghekken en brandend vuilnis, er werd gegooid met steps en fietsen. De ruiten van omliggende gebouwen werden ingeslagen. Ook probeerden demonstranten een gebouw van de Europese Unie binnen te dringen (AD, 4.1). De politie antwoordde met charges, traangas en waterkannonnen en moest diverse Europese panden beveiligen. Het inmiddels ontruimde Jubelpark bleef achter als een 'slagveld'.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken