Kalverslachthuis ESA in Apeldoorn moet per direct dicht, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA, 1.1). Een tiental medewerkers testte de afgelopen dagen positief, reden voor het bedrijf om alle personeelsleden vanmorgen door een snelteststraat te sturen. In plaats van de positief geteste medewerkers direct naar huis te sturen, liet de slachter ze het gebouw binnen. De positief geteste medewerkers konden zo in contact komen met dierenartsen van de NVWA. Daarop staakte de toezichthouder de keuringswerkzaamheden en kregen de medewerkers het verzoek het pand te verlaten.

De slacht ligt stil omdat in Nederland een slachthuis alleen mag slachten na keuring van de dieren, zowel levend als na het doden. De aanvoer van dieren is ook stilgelegd. De levende dieren die nog op het bedrijf aanwezig waren, worden daar gehuisvest totdat het slachten weer mag starten.

Het slachthuis moet nu een plan van aanpak opstellen waarin het bedrijf laat weten hoe zij wel de coronamaatregelen goed gaan naleven. De NVWA vindt het van het grootste belang dat dierenartsen en alle overige medewerkers op een veilige manier hun werk kunnen doen. Na goedkeuring van het plan mag het bedrijf de slacht hervatten.

Maatregelen ESA
Kalfsvleesverwerker ESA maakt onderdeel uit van de VanDrie Group. Volgens het bedrijf is opschorting van de slachtactiviteiten in deze situatie de enige juiste maatregel en kondigt ESA drastische maatregelen aan. "Vandaag en morgen wordt een nadere gezondheidsscreening uitgevoerd bij alle medewerkers. Ook wordt een intensieve schoonmaak- en desinfectieronde gemaakt. Daarna wordt met hulp van externe experts beoordeeld hoe weer een veilige en gezonde werkomgeving gerealiseerd kan worden. ESA werkt hierbij uitdrukkelijk samen met autoriteiten. De productie van ESA wordt tijdelijk overgebracht naar zusterbedrijven."

Coronaslacht
Vorig jaar waren er ook al problemen rond het naleven van de coronamaatregelen bij slachthuizen, zowel in Nederland als wereldwijd. In Nederland kwamen bijvoorbeeld Vion en Van Rooi Meat in de problemen, in Duitsland onder meer Westfleisch.
Dit artikel afdrukken