Vandaag het nieuws van 21 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vandaag start de voorrangsregel voor zorg- en onderwijspersoneel (zie 2.1). Zij worden zoveel mogelijk in de ochtend getest. Zorg- en onderwijspersoneel kan dagelijks tussen 07.30 en 20.00 uur via het telefoonnummer 0800-8101 een afspraak maken om met voorrang getest te worden. [...] De voorrangsregeling is van tijdelijke aard. Zodra de laboratoriumcapaciteit weer voldoet aan de testvraag is het niet meer nodig om groepen met prioriteit te testen.

Het speciale telefoonnummer was vanochtend na een half uur al niet meer bereikbaar (zie 4.6). GGD-directeur Sjaak de Gouw meldde in het NOS Radio 1 Journaal dat het eerste uur meer dan 3.100 mensen hebben geprobeerd een afspraak te maken. De GGD en het ministerie van Volksgezondheid meldden eerder op een paar duizend tests per dag te rekenen.

Aan de voorrangsregeling zijn nog wel wat voorwaarden verbonden. In de zorg geldt bijvoorbeeld dat een voorrangstest alleen is toegestaan voor medewerkers die niet te vervangen zijn door een collega, maar wel onmisbaar zijn voor de (directe) patiëntenzorg en continuïteit van die zorg. De regeling voor het onderwijspersoneel geldt alleen voor docenten in het basis- en voortgezet onderwijs. Zij krijgen prioriteit om te voorkomen dat een hele klas naar huis moet. Dat heeft grote gevolgen voor de ontwikkeling van de leerlingen en ook voor de ouders die daardoor niet aan het werk kunnen.

Een fitte docent is overigens geen garantie voor de continuïteit in educatie en ontwikkeling van leerlingen. Gemiddeld 10% van de middelbare scholieren zat afgelopen weken snotterend thuis. (Overig .1) Uit een rondgang van het AD langs tientallen middelbare scholen in het land blijkt dat waar de afwezigheid normaliter maximaal rond de 5 procent schommelt, sommige scholen nu uitschieters van maar liefst 17% melden. 10% afwezigheid eerder regel dan uitzondering. [...] En dan moeten de echte verkoudheidsmaanden nog komen.

In de verkoudheidsmaanden komen griep en verkoudheid vaker voor. De kans op verwarring met coronasymptomen is groot. The Guardian (zie 3.1) zette op een rijtje wat de verschillen zijn tussen de besmetting met het coronavirus, het verkoudheidsvirus of het griepvirus.

Wie zich gezond voelt en geen coronagerelateerde klachten heeft mag wel naar buiten. Naar een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld. Maar, volgens de Nederlandse maatregelen zijn spreekkoren of zingen en schreeuwen bij wedstrijden niet toegestaan. Dat gebeurt toch en minister-president Rutte is er klaar mee (zie 4.1). Op een vraag van RTL nieuws naar voetbalsupporters die vanwege emotie toch gaan roepen als ze in het stadion zitten, zei hij: "Je moet het gewoon niet doen. Dat is heel dom. Hiermee krijgen we het virus niet onder controle. Je moet gewoon je bek houden als je daar zit. Naar de wedstrijd kijken en niet schreeuwen."



Gisteren zette cabaretier Arjen Lubach de Nederlandse overheid flink te kakken. Luchtig maakte hij het Nederlandse coronatestbeleid belachelijk.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

    2. Angst en gezonder leven / eten

    Toelichting ›

    3. Onzekerheid

    Toelichting ›

    4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

    Toelichting ›

    5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

    Toelichting ›

      6. Europa: één of verder verdeeld

      Toelichting ›
      Dit artikel afdrukken