De coronacrisis beïnvloedde ons slaapgedrag en beweegpatroon. Dat blijkt uit onderzoek van de Hersenstichting onder bijna 1.100 volwassen Nederlanders, schrijft onder meer De Telegraaf (zie 3.1)

Volgen neurobioloog Koko Beers bracht de coronacrisis ons niet alleen maar negatieve dingen. “Veel mensen zijn bewuster gaan nadenken over hun gezondheid en het belang daarvan.” Zo bleef, ondanks onder meer de dichte sportscholen, 65% bewust fysiek actief. Om te blijven bewegen, gingen mensen op zoek naar alternatieve manieren. Van de actievelingen ging 86% wandelen, 55% pakte de fiets. Onder jongeren namen vooral hardlopen en skeeleren toe in populariteit. Van de mensen die actief bleven, ging 40% zelfs meer bewegen dan voor de crisis. Bijna 80% wil dit ook vol blijven houden.

Slaapgedrag
Minder onderweg, minder haast, minder uitjes, maar meer zorgen; de coronacrisis beïnvloedde bij zo'n 20% van de Nederlanders het slaapgedrag. Bij zo’n 12% nam het aantal uren slaap toe. Dat betekent niet automatisch dat de kwaliteit van de slaap ook toe nam; die nam bij 15% juist af. Een groot deel ging op regelmatigere tijden naar bed, bewoog overdag meer en zag ook meer daglicht. “Dit alles bevordert de nachtrust en daarmee gezondere hersenen”, aldus Beers. Beers wijt de afname van de slaapkwaliteit aan liggen piekeren in bed. Daar heeft ze ook een tip voor: plan overdag een piekermoment en deel je zorgen met je omgeving.
Dit artikel afdrukken