Zelf is de Rotterdamse hoogleraar virologie Marion Koopmans er 'laconiek' onder, schrijft Maarten Keulemans (3.2). "Ik had het best willen doen. Maar ja, het besluit is aan de WHO." Keulemans vroeg Koopmans hoe het zat met de berichtgeving dat zij van de deelnemerslijst van de wetenschappelijke adviesgroep SAGO was verdwenen, een groep die onderzoek doet naar de herkomst van nieuwe ziektes. Ja, dat is inderdaad het geval.

Keulemans vroeg de WHO waarom, maar die "duikt vlug weg". Tja, die deelnemerslijst, die verandert soms. Als iemand er niet meer op staat, dan hoort die er inderdaad niet meer bij. Volgens Keulemans heeft de WHO een 'pionoffer' gebracht: Koopmans in ruil voor de lieve vrede. Dat zit zo: de rechts-populistische site The National Pulse kopte onlangs "Covidonderzoeker betaald door de Chinese Communistische Partij verwijderd uit WHO-team". Dat gebeurde nadat The National Pulse aan de kaak had gesteld dat Koopmans langdurige banden met de communistische partij zou hebben. Keulemans kan zijn oren niet geloven.


Hij duikt in de lijst met publicaties van Koopmans. "Zo’n tweehonderd geldschieters, vond ik via de academische databank Web of Science, uiteenlopend van de Canadese voedsel- en warenautoriteit tot de medische faculteit van Qatar. En ja, ook China zit erbij. Dat krijg je, als je met de halve wereld samenwerkt." Wel tien onderzoeken met Chinese én Westerse co-financiering, in alle gevallen 'volstrekt onverdachte wetenschap'.

Niet dus volgens The National Pulse. Die maakt van Koopmans een 'gecompromitteerde wetenschapper'. Dat zou op zich al erg genoeg zijn. Nederland heeft nu geen stem meer in de commissie die de oorsprong van nieuwe virussen onderzoekt. De WHO heeft een zoönose-expert minder. Maar de tendentieuze berichtgeving, en Kamervragen, resulteren er ook in dat Marion Koopmans "toch weer een klein beetje gecanceld is, zoals monddood maken tegenwoordig heet, met gniffelende instemming van de meutes op rechts." In Nederland leidde het gedoe tot Kamervragen, van FvD-Kamerlid Simone Kerseboom. Of Marion Koopmans eigenlijk niet uit het OMT gezet zou moeten worden, "mocht inderdaad blijken dat de WHO haar uit het SAGO-team heeft gezet om haar banden met de CCP?"

Dit artikel afdrukken