De newsroom van 20 september 2021, de Foodlog-selectie van berichten die wij relevant vinden uit de (inter)nationale pers. Hier vind je onze voorgaande selecties.
De wereldwijde lockdowns en het achterblijvende toerisme confronteren ook landen in Zuidoost-Azië met het probleem van voedselverspilling. "Vóór Covid-19 namen mensen de klimaatverandering minder ernstig, omdat ze gemakkelijk aan voedsel konden komen," zegt William Chen van de Nanyang Technological University in Singapore op CNBC (2.1). "De pandemie is een keiharde wake-up call."
Voedselverspilling is een wereldwijd probleem. Jaarlijks gaat er naar schatting van de FAO een derde van al het voedsel dat geproduceerd (geteeld, gefokt, gekweekt, gevangen, geoogst) wordt verloren. Dan heb je het over 1,3 miljard ton voedsel. Door de lockdowns en reisbeperkingen kwamen afgelopen jaar de kwetsbaarheden in supply chains aan het licht, zoals tekorten aan seizoensarbeiders, transport en gaten in de logistiek. Met als gevolg voedseltekorten en prijsstijgingen.
Dat biedt kansen realiseren zich Aziatische bedrijven in dichtbevolkte gebieden. Minder voedsel verspillen kan wel $700 miljard besparingen opleveren, berekende de Boston Consulting Group. En dus zijn bedrijven in de dichtstbevolkte gebieden van Azië (het Zuidoosten) kien op het voorkomen van voedselverspilling en de herverdeling en recycling van overschotten. Met innovatieve - en misschien wel van 'bij ons' afgekeken - oplossingen voorop.
Lumitics/Zero Foodwaste
Zo brengt het Singaporese Lumitics met camera's en artificial intelligence in kaart wat restaurantgasten op hun borden laten liggen. Met die data kunnen chefs inspelen op de hoeveelheden die ze voor hun buffetten koken. Het scheelde wel 40% voedselverspilling, en 8% in voedselinkoopkosten. "De hele voedingsindustrie begint in te zien dat voedselverspilling een van de grootste ongebruikte besparingsmogelijkheden is in elke keten", zegt Lumitics-ceo Rayner Loi. Hotelketens staan bij Lumitics in de rij. Bij ons bedacht Olaf van der Veen met Zero Foodwaste een vergelijkbare besparingsmethodiek.
Yindii/Too Good to Go
Ook het initiatief van Yindii, een Thaise startup, zal Westerlingen niet onbekend in de oren klinken. Yindii werkt samen met bakkerijen, cafés, supermarkten en restaurants en verkoopt overgeschoten en overgebleven voedingsmiddelen. Voor 50 tot 80% van de oorspronkelijke prijs kunnen de inwoners van Bangkok een 'verrassingsdoos' thuisbezorgd krijgen. De oprichter van Yindii is de Franse ondernemer Louis-Alban Batard-Dupre. Het zou best eens kunnen dat hij het idee meegenomen heeft van de magic boxen van Too Good To Go dat ook in Frankrijk (en nog meer landen) actief is.
Dit artikel afdrukken
Voedselverspilling is een wereldwijd probleem. Jaarlijks gaat er naar schatting van de FAO een derde van al het voedsel dat geproduceerd (geteeld, gefokt, gekweekt, gevangen, geoogst) wordt verloren. Dan heb je het over 1,3 miljard ton voedsel. Door de lockdowns en reisbeperkingen kwamen afgelopen jaar de kwetsbaarheden in supply chains aan het licht, zoals tekorten aan seizoensarbeiders, transport en gaten in de logistiek. Met als gevolg voedseltekorten en prijsstijgingen.
Dat biedt kansen realiseren zich Aziatische bedrijven in dichtbevolkte gebieden. Minder voedsel verspillen kan wel $700 miljard besparingen opleveren, berekende de Boston Consulting Group. En dus zijn bedrijven in de dichtstbevolkte gebieden van Azië (het Zuidoosten) kien op het voorkomen van voedselverspilling en de herverdeling en recycling van overschotten. Met innovatieve - en misschien wel van 'bij ons' afgekeken - oplossingen voorop.
Lumitics/Zero Foodwaste
Zo brengt het Singaporese Lumitics met camera's en artificial intelligence in kaart wat restaurantgasten op hun borden laten liggen. Met die data kunnen chefs inspelen op de hoeveelheden die ze voor hun buffetten koken. Het scheelde wel 40% voedselverspilling, en 8% in voedselinkoopkosten. "De hele voedingsindustrie begint in te zien dat voedselverspilling een van de grootste ongebruikte besparingsmogelijkheden is in elke keten", zegt Lumitics-ceo Rayner Loi. Hotelketens staan bij Lumitics in de rij. Bij ons bedacht Olaf van der Veen met Zero Foodwaste een vergelijkbare besparingsmethodiek.
Yindii/Too Good to Go
Ook het initiatief van Yindii, een Thaise startup, zal Westerlingen niet onbekend in de oren klinken. Yindii werkt samen met bakkerijen, cafés, supermarkten en restaurants en verkoopt overgeschoten en overgebleven voedingsmiddelen. Voor 50 tot 80% van de oorspronkelijke prijs kunnen de inwoners van Bangkok een 'verrassingsdoos' thuisbezorgd krijgen. De oprichter van Yindii is de Franse ondernemer Louis-Alban Batard-Dupre. Het zou best eens kunnen dat hij het idee meegenomen heeft van de magic boxen van Too Good To Go dat ook in Frankrijk (en nog meer landen) actief is.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Werkgevers willen testplicht werknemer
BNR -
In zowat elke ruimte moet een CO2-meter komen, maar niét in de klassen: 6 vragen en antwoorden over ventilatie
Het Nieuwsblad -
Eerst was er een tekort, en nu hebben we plots veel te veel mondmaskers
Het Nieuwsblad -
Herrie valt meer op na coronarust: minder vliegtuigen, meer klachten
NOS -
Handig, zo’n coronapas. Maar is er eigenlijk bewijs dat die werkt?
de Volkskrant -
Five-star to no-star: holidaymakers face nightmare in quarantine hotel
The Guardian
4. Overig
-
Theorie dat coronavirus uit lab ontsnapte, komt onder druk
De Standaard -
Vaccinatiebereidheid in EU loopt sterk uiteen, ook kloof tussen de continenten groeit verder
de Volkskrant -
Covid calculator spots people vulnerable despite jabs
BBC -
Werk jij meer of minder van thuis en hoe kijken andere telewerkers naar terugkeer? Vergelijk het hier
Het Nieuwsblad -
Groot deel van de Nederlanders worstelt met corona-app. ‘Zo raakt een heel gezin geïsoleerd’
de Volkskrant -
Ruim 11.000 boetes voor niet dragen mondkapje en veel discussie over handhaving
Metro -
11.600 boetes voor niet dragen mondkapje, veel discussie over handhaving
NOS -
Hoe de pandemie een Europese publieke ruimte baarde
NRC
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Kunnen die camera's in restaurants ook automatisch op je Instagram posten? Kunnen mensen weer meer genieten van het eten zelf :)
Maarre, ikzelf ben er niet zo blij mee dat er daar óók al camera's komen te hangen, uiteraard louter voor een edel doel nu maar later krijg je' ach, ze hangen er toch, dus kunnen we ook x, y en z ermee doen'.
4. Overig
9. Aanhoudend misbruik van de COVID cijfers. MDH
3. Het ‘nieuwe gezond’
6. Uit gegevens die op 17 september zijn vrijgegeven door de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat tussen 14 december 2020 en 10 september 2021 in totaal 701.561 ongewenste voorvallen na COVID-vaccines zijn gemeld aan het Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS). De gegevens omvatten een totaal van 14.925 meldingen van sterfgevallen. MedAlerts