Vandaag het nieuws van 20 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Zestig horecaondernemers waren aanwezig bij een kort geding-zitting van de Haagse rechtbank (zie 1.2). Ze eisten het terugdraaien van de sluiting van de horeca die het kabinet vorige week afkondigde in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Namens de eisers betoogde advocaat Simon van Zijll dat de jongste coronamaatregelen ‘willekeurig en disproportioneel’ zijn. Ook na de sluiting van de horeca zal corona er nog steeds zijn, zei hij, maar wat wel zal verdwijnen is "een groot deel van de mooie horecabedrijven die ons land rijk is".

Namens de Staat zei de landsadvocaat (zie 1.2): "We bevinden ons middenin de tweede golf, vooralsnog zwelt die nog aan in plaats van dat deze afzwakt", aldus de landsadvocaat. Er is ‘zonder meer’ sprake van ingrijpende maatregelen, gaf hij toe. "Maar we zitten nu in een uitzonderlijke positie."

De rechter wees de eis van de ondernemers af (zie 1.4). De NOS schrijft: De rechter heeft de eis van een groep horecaondernemers om de horeca per direct te openen, afgewezen. Het besluit van de overheid om de horeca vier weken te sluiten, is volgens de rechtbank in Den Haag gegrond. [...] De uitgebreide motivering van het besluit volgt binnen twee weken. De rechter wilde, gezien het tijdelijke karakter van de sluiting, zo snel mogelijk uitspraak doen.
Dit artikel afdrukken