Vandaag het nieuws van 20 november. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

De koplopers in de race naar een covid-19-vaccin, Pfizer en BioNTech hebben vandaag de aanvraag ingediend om hun vaccin in de Verenigde Staten op de markt te brengen. Dat zou betekenen dat de eerste inentingen al half december van start kunnen gaan, aldus Bloomberg (3.2). In Nederland zullen we er waarschijnlijk tot de eerste maanden van 2021 op moeten wachten. De WHO waarschuwt zelfs voor een 'tough' half jaar (BBC, 4.8). We hangen echt niet achterover, schrijft de Rijksoverheid, want al is het wachten nog op een vaccin, de 'operatie vaccinatie' is al in volle gang (3.1).

In de vandaag aan de Tweede Kamer gestuurde Vaccinatiestrategie schrijft minister Hugo de Jonge dat de logistieke operatie in gang is gezet, ook al is nog niet bekend welke vaccins toegelaten worden tot de Europese markt, wanneer het vaccineren begint, wie wanneer aan de beurt is en hoe lang het gaat duren voor iedereen die dat wil is gevaccineerd.

Wel duidelijk is dat Nederland zicht heeft op vaccins van minimaal 6 verschillende ontwikkelaars. Alle vaccins zijn nog in de laatste of voorlaatste testfase en moeten beoordeeld worden door het Europees Medicijn Agentschap en het College ter Beoordeling van geneesmiddelen. Halen ze allemaal de eindstreep, dan krijgt Nederland ruim 50 miljoen doses, genoeg voor 29 miljoen mensen. In het eerste kwartaal van 2021 zouden voldoende vaccins beschikbaar komen om ongeveer 3,5 miljoen Nederlanders in te enten. Met de inkoop van de vaccins is een bedrag van €700 miljoen gemoeid. Ook zijn alvast 25 miljoen veiligheidsnaalden aangeschaft en extra 'supervriezers' gekocht, beveiligde opslaglocaties geregeld en maatregelen getroffen voor transport en distributie.

Minister De Jonge: “Het vaccin is onze belangrijkste troef om deze crisis te boven te komen, om de pandemie achter ons te laten. En om terug te gaan naar de situatie waarin je gewoon met vrienden je verjaardag kan vieren, je oma kunt knuffelen, niet meer elke dag thuis werkt en weer lekker naar een concert of het voetbalstadion kunt. Toch is het niet het vaccin dat het verschil gaat maken, maar vaccinatie. Het is de prik in de bovenarm die ziekte voorkomt en levens redt en ervoor zorgt dat we ons oude leven weer stukje bij beetje kunnen oppakken. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar voor elkaar. We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om elkaar te beschermen.”
Onderwijl is er discussie over 'indirectie vaccinatiedwang'. Wie zich niet wil laten vaccineren, zal stuiten op een muur van sociale uitsluitingen. Wie niet is ingeënt mag niet meer naar het museum, de bioscoop, uit eten, naar oma en misschien zelfs niet naar het werk.


Daarom maken 'de publiekscommunicatie en de dialoog met de samenleving' een belangrijk deel uit van de vaccinatiestrategie. De Jonge: "Er komt een grote campagne, die zich niet alleen zal richten op het algemeen publiek, maar ook op specifieke doelgroepen, zoals zorgmedewerkers, jongeren en laaggeletterden. Desinformatie wordt bovendien actief weersproken." Die desinformatie betreft de geluiden van antivaxers. Die zijn er ook volop. Daar komt nog eens bij dat er ook mensen zijn die de betwijfelen of de coronacrisis geen overdrijving en paniekzaaierij van de WHO is.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken