Dichte restaurants en meer thuis; als gevolg van de coronacrisis sloegen we vorig jaar massaal aan het thuiskoken. We maakten meer werk van het eten en daar horen verse kruiden bij. Dat zou je kunnen aflezen aan de jongste verkoopcijfers. Over 2020 becijfert onderzoeksbureau IRI een omzetgroei van verse kruiden in de supermarkten van bijna €9 miljoen, schrijft Distrifood (2.2). De totale omzet van kruiden was in 2020 bijna €90 miljoen, een groei van 10,9% ten opzichte van 2019.

Verse kruiden zijn al een aantal jaar in opmars, maar het afgelopen jaar liet de grootste absolute stijging zien. IRI denkt dat er sprake is van een corona-effect. We kookten meer vanaf ‘scratch’. Ketens maken handig gebruik van de trend, met kruidentuintjes of aparte koelingen. Peterselie en basilicum zijn de populairste groeiers.

Mondiale handel landbouwproducten redelijk stabiel
In 2020 lijkt de mondiale handel in landbouwproducten over de hele linie gezien stabiel te zijn gebleven. Tijdens de eerste golf van infecties en lockdowns daalde de handel slechts met 2% en aan het eind van het jaar stond er zelfs een +3,5% op de teller. Toch had de pandemie wel degelijk impact door grote verstoringen. Dat blijkt uit een voorlopig rapport van de USDA waarin de vraag centraal staat of de wereldwijde landbouwhandel veerkrachtig is geweest onder Covid-19 (1.1). Volgens de USDA was de plus op de teller vooral te danken aan andere factoren; 95% van de wereldwijde groei van de landbouwhandel aangedreven vanuit China, deels door niet-pandemische factoren als een toegenomen vraag naar veevoer, pogingen om graanreserves aan te vullen en beleid om de toegang tot grondstoffen zeker te stellen.

Non-foodproducten (huiden en vellen, ethanol, katoen en andere grondstoffen), vleesproducten inclusief zeevruchten en hoogwaardige agrovoedingsproducten werden door de pandemie het zwaarst getroffen. Voor een grote meerderheid van voedingsmiddelen en landbouwgrondstoffen in bulk waren de gevolgen van de pandemie echter beperkt of zelfs positief. Volgens het rapport waren de belangrijkste oorzaken van het handelsverlies beleidsbeperkingen opgelegd door de importerende landen en (vrijwillige en verplichte) beperkingen van de menselijke mobiliteit. De door Covid-19 veroorzaakte vermindering van de wereldhandel in landbouwproducten wordt geschat op -5 à -10%. Dat is 2 à 3 keer kleiner dan de geschatte gevolgen voor de niet-agrarische sector.
Dit artikel afdrukken