Het nieuws van 20 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Avondklok: niet afhalen, wel bezorgen en transport, en eerder boodschappen doen
Demissionair minister-president Mark Rutte en minister Hugo de Jonge kondigden vanmiddag in een extra persconferentie nieuwe maatregelen aan. Eén van die maatregelen is een avondklok (Rijksoverheid), dat betekent van 20.30 uur tot 4:30 uur binnenblijven, mits de Tweede Kamer daarmee instemt.

Er is een aantal uitzonderingen, daaronder vallen onder meer bezorgdiensten. Maaltijden en boodschappen bezorgen na 20.30 uur mag nog steeds. "Dat valt onder werk, dus dat kan doorgaan", zei premier Rutte in de persconferentie. Online supermarkt Picnic is blij dat bezorgen ook na 20.30 uur mag. "Voor onze sector is het heel belangrijk", zegt oprichter Michiel Muller, "maar het is ook verstandig als je wil dat mensen thuisblijven" (NOS).

Het afhalen van maaltijden mag na 20.15 uur niet meer. Ook supermarkten moeten om 20.15 uur dicht. Dat betekent dat zo'n 550 supermarkten in Nederland eerder hun deuren moeten sluiten (Distrifood, 1.3). De koepel van supermarktorganisaties CBL zegt in een verklaring ervan uit te gaan dat de logistieke operatie (distributiecentra, transport, vulploegen in de winkels) volledig door kunnen draaien, dat medewerkers na sluitings- of werktijd nog naar huis kunnen en dat de online bezorging van boodschappen op volle kracht door kan blijven gaan. Ook steunt het CBL met klem de oproep van Rutte om gespreid boodschappen te doen over de dag, bijvoorbeeld ook eens in de ochtend. In Frankrijk, waar een avondklok al vanaf 18.00 uur geldt, besloten sommige supermarkten hun deuren daarom 's ochtends eerder te openen.

Het vervoer van land- en tuinbouwproducten en vee kan in de avonduren ook gewoon doorgaan (Nieuwe Oogst, 1.2). Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt dat de uitzondering op de avondklok geldt voor iedereen die voor werk naar buiten moet.

Wanneer en of de avondklok ingaat, is afhankelijk van het debat in de Tweede Kamer. Dat debat zou vandaag plaatsvinden, maar is verschoven naar donderdag 10.15 uur (NOS). Als de Kamer morgen instemt met de maatregel, hoopt het kabinet dat die zaterdag- of zondagavond van kracht kan zijn. Rutte noemt hierbij de steun van de Tweede Kamer essentieel. De formulieren die tijdens de eventuele avondklok nodig zijn, zijn tegen die tijd te downloaden op de website van Rijksoverheid. Wie zonder geldige reden op straat is, riskeert een boete van €95.

Naast de avondklok maakten Rutte en de Jonge onder meer een per direct 'dringend advies om visite te beperken tot maximaal één persoon' en een vliegverbod vanuit de 'risicogebieden' Verenigd Koninkrijk, zuid-Afrika en de landen in Zuid-Amerika bekend. Ook wordt het beleid om alle vaccins voor de tweede prik op voorraad te houden losgelaten. Hierdoor komen er duizenden vaccins beschikbaar en kan er eerder worden gestart met het vaccineren van 60-plussers. Het risico hiervan is dat als nieuwe leveringen niet op tijd komen, mensen mogelijk opnieuw de eerste dosis moeten krijgen. Ook het interval tussen de eerste en tweede prik van het Pfizer-vaccin wordt verruimd van 19 tot 28 dagen naar 35 tot 42 dagen.

'Thuisbezorgd-starterspack'
In aanloop naar een mogelijke avondklok liep de vraag naar oranje bedrijfskleding van maaltijdbezorger Thuisbezorgd de spuigaten uit. Op social media gaat het 'Thuisbezorgd-starterspack' rond en op Marktplaats werden jassen aangeboden voor hoge prijzen, net als PostNL- en Deliveroo-jassen. Moederbedrijf van Thuisbezorgd Justeat Takeaway reageerde not amused liet al weten dat ze samen met Marktplaats bezig te zijn alle advertenties te verwijderen. Ook op Twitter reageerde het bedrijf gevat (Adformatie, 1.7): "voor wie een Thuisbezorgd jas èn een werkgeversverklaring zou willen hebben: we zoeken nog bezorgers. Alle anderen zouden we willen aanraden gewoon binnen te blijven als de Rijksoverheid daarom vraagt."

De jassen zijn overigens niet de enige smoes die mensen bedenken om nog na 20.30 uur naar buiten te kunnen. Ook leenhonden zijn populair (RTL Nieuws, 3.14).

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken