De Canadese provincie Québec maakt het niet-gevaccineerde inwoners extra moeilijk. Aangezien 90% van de Québécois gevaccineerd is en de helft van alle coronapatiënten op de intensive care afkomstig is uit de groep van 10% niet-gevaccineerden, vindt premier François Legault dat niet-gevaccineerden een extra zorgtoeslag moeten betalen (FranceTVinfo, 3.3). Een taks op medische zorg dus. Hoe hoog de non-vaccinatietoeslag moet worden, is nog onderwerp van gesprek. Hoewel velen de maatregel logisch vinden omdat op deze manier meer mensen te bewegen zijn zich te laten vaccineren, klinken er toch ook bezwaren uit medische hoek. Artsen vrezen een breuk in de toegang tot zorg.

Québec heeft overigens al eerder een verrassende maatregel genomen. Niet-gevaccineerden mogen sinds kort sommige niet-essentiële winkels niet meer in. De maatregel geldt om te beginnen voor slijterijen en koffieshops. Om een drankwinkel binnen te komen, is het tonen van een vaccinatiebewijs verplicht. Voor deze maatregelen kunnen de 90% gevaccineerde Québécois wel begrip opbrengen.

Opvallend: volgens een gisteren gepubliceerd commentaar in het hoog in aanzien staande Britse medische vakblad The Lancet is de coronapandemie voorbij nu Omicron zo mild verloopt. The era of extraordinary measures by government and societies to control SARS-CoV-2 transmission will be over. After the omicron wave, COVID-19 will return but the pandemic will not, schrijft de Amerikaanse gezondheidseconoom en arts Chris Murray.

Dit artikel afdrukken