De spanning loopt op in Europa. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dreigen er deze winter een half miljoen Europeanen te overlijden aan Covid-19, tenzij er strenge maatregelen worden getroffen (The Guardian, 3.2). In Nederland kwam de spanning dit weekend tot uitbarsting in rellen met gewonden door politiekogel en tientallen arrestaties. De Rotterdamse rellen op de Coolsingel haalden de internationale pers (o.a. Deutsche Welle, 4.12). Ook in Oostenrijk, waar een nieuwe lockdown ingaat, is het onrustig (Het Financieele Dagblad, 4.10). Overheden worstelen met de te nemen maatregelen om de vijfde golf onder de duim te houden en de vaccinatiegraad te verhogen. Bloomberg (4.1) maakte een overzichtskaart:

maatregelen Europa


Maar wat je als overheid ook doet en hoe streng je ook toeziet op handhaving, er zullen altijd individuen zijn die eraan weten te ontsnappen. Zoals die groep Nederlandse toeristen, die in Spanje aangekomen, positief testte. Ze verdwenen van de een op de andere dag en zijn vooralsnog spoorloos (NOS, 3.9). "Onbegrijpelijk" en "onverantwoordelijk", vinden de Spaanse autoriteiten. Zij vaardigden een internationaal alarm uit, maar tot dusverre zonder resultaat (Trouw, 3.9). In Spanje ligt de vaccinatiegraad op zo'n 84%, en is de campagne van boostershots al vorige maand begonnen. Ontduiken van de quarantainemaatregelen nemen de Spanjaarden serieus: op niet naleven van de quarantaineregels staat een boete tussen de €3.000 en €60.000.

Hoe serieus de Spanjaarden corona nemen, blijkt ook uit de maatregel die autofabrikant SEAT genomen heeft om zijn werknemers te beschermen. Ongevaccineerde medewerkers is gevraagd om apart van de wel gevaccineerde personeelsleden te lunchen (RTL Nieuws, 1.2). In de kantine is voor hen een aparte plek gemaakt. Van de 11.000 medewerkers hebben er, volgens een woordvoerder, welgeteld 5 apart gegeten. De vaccinatiegraad onder het SEAT-personeel zou op 96% liggen.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken