Het nieuws van het weekend van 20 en 21 maart 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

De eerste besmetting van een mens met SARS-CoV-2 heeft zich waarschijnlijk al in oktober 2019 voorgedaan, in de Chinese provincie Hubei. Die conclusie trekken Amerikaanse bioinformatici uit een uitgebreide analyse van alle beschikbare epidemiologische en genetische 'stamboomgegevens' van de vroege uitbraak. Het onderzoek is - vervroegd - gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

De conclusies van het team, onder leiding van Joel Wertheim van de University of California in San Diego, bevestigen én ontkrachten enkele van de voorlopige conclusies van de onderzoeksmissie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), aldus de NRC (zie 4.4). Zo zijn er voor december 2019 geen grote uitbraken van SARS-CoV-2 geweest ("verzwegen dan wel onopgemerkt") en lijkt de Huanan Seafood Market in Wuhan niet de primaire bron van de uitbraak. Maar de (door China ondersteunde en door het expertteam overgenomen) suggestie dat het virus in andere landen (Italië, Spanje) zou zijn ontstaan en via importen van diepgevroren voedsel in China terecht is gekomen, is niet plausibel.

Over de mogelijke ontsnapping van het virus uit een viruslaboratorium in Wuhan is het WHO-team zelf al tot de conclusie gekomen dat dat geen reële optie is, zegt het Chinese teamlid Liang Wannian in de DailyMail (4.3). Het officiële rapport wordt een dezer dagen verwacht.

Wertheim onderschrijft die conclusie eveneens; zijn studie laat zien dat "virussen afkomstig uit dieren ons constant kunnen belagen, maar er slechts af en toe in slagen zich te handhaven.” En daar zit de crux: Wuhan heeft de pech gehad dat de oorspronkelijke virusmutatie die de overgang op mensen van SARS-CoV-2 kenmerkt in de stedelijke omgeving van Wuhan terecht is gekomen. Was deze mutatie op het platteland gebleven, dan was het virus uitgedoofd en hadden we nooit van Covid-19 gehoord. Maar omdat het virus zich vanaf begin december op grote schaal onder mensen kon verspreiden, was het al binnen luttele weken niet meer te stoppen.
Dit artikel afdrukken