"Veel ondernemers zullen de deuren moeten sluiten", voorspelt BNR-huiseconoom Han de Jong (1.2). "De nieuwe lockdown gaat ongetwijfeld duidelijk negatieve gevolgen hebben voor onze economie."

Omdat de steunpakketten niet alles vergoeden voor ondernemers, wringen die zich in allerlei creatieve bochten om toch in ieder geval hun personeel te kunnen houden. Zo hebben in Groningen Block & Barrels, The Stockroom, Barrel Wijn en Baxbier de handen ineen geslagen om "de decembergezelligheid tijdens de lockdown toch bij de mensen thuis te krijgen en om ervoor te zorgen dat personeelsleden hun huur of hypotheek kunnen blijven betalen." Geen hangende schouders, is het devies, maar juist de schouders eronder (MissetHoreca, 1.4). Zo kunnen Groningers allerlei combinaties van eten en drinken bestellen, met cocktails, bier of zelfs een complete wijnproeverij erbij. Thuisbezorgd door de werknemers van de vier horecazaken.

Supply chain
De Jong ziet evenwel licht aan de einder: de levertijden in de verstoorde supply chain - de wereldwijde bevoorradingsketen - worden korter in Europa en de hoeveelheid grondhulpstoffen en halffabricaten neemt in recordtempo toe. "Een klein lichtpuntje in deze tijd", noemt hij het wegebben van de oorzaak van de snelle prijsstijgingen van het afgelopen jaar.

Die verstoorde supply chain is ook bij de leerstoelgroep Operationele Research en Logistiek van Wageningen University & Research niet onopgemerkt gebleven. "Maar weinig bedrijven dachten voor de coronacrisis structureel na over de kwetsbaarheden van hun supply chain, iedereen koerste op zo laag mogelijke kosten’, zeggen Frans de Ruiter en Sander de Leeuw in Resource (2.1). "Maar inmiddels is logistiek een kernelement geworden." Voedselbedrijven zijn tijdens de coronacrisis behoorlijk goed in staat geweest de ketenproblemen op te vangen, weliswaar met kunst en vliegwerk van ongelabelde frisdrankdoppen, tekorten aan verpakkingsmaterialen als blik en karton en bakkerijproducten, overschotten aan frietjes en eieren. En, niet te vergeten, de beschikbaarheid van personeel. "Kantoorpersoneel moest bijspringen in de magazijnen. Het ene moment vielen er ontslagen in de foodservice, het andere moment waren ze weer hard nodig en waren er personeelstekorten." Om voedingsbedrijven te helpen zich beter te wapenen tegen tegenvallers in de bevoorrading, start Operationele Research en Logistiek op 20 januari een platform voor de agrifood supply chain.

Voor de eerste casus is het eigenlijk al te laat: wat doe je als restaurant met je voorraden bij de jongste plotselinge lockdown? (Het Parool,1.1).
Dit artikel afdrukken