Vandaag het nieuws van 2 september. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Verspreid over 22 ziekenhuizen in ons land krijgen zo'n 6.000 kwestbare ouderen een tuberculose-vaccin toegediend (zie 3.1 en 3.2). Wetenschappers zijn benieuwd of dit vaccin hen beschermt tegen het coronavirus, maar ook of het effectief is tegen andere luchtweginfecties.

De NOS (zie 3.1) schrijft: Directe aanleiding voor het onderzoek is een studie die maandag in vakblad Cell verscheen. Daarin kregen 198 Griekse ouderen een paar jaar terug het zogeheten BCG-vaccin of een placebo als ze uit het ziekenhuis werden ontslagen. "Een jaar later hadden de ouderen die het vaccin ontvingen 40 procent minder infecties en 80 procent minder luchtweginfecties doorgemaakt dan ouderen die een placebo kregen", zegt Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde bij het Radboudumc. "Het vaccin versterkt het aangeboren immuunsysteem en we denken dat dit effect zo'n drie tot vijf jaar aanhoudt. Of het ook tegen covid-19 beschermt, konden we nog niet vaststellen."

Vandaag werd in de Tweede Kamer aandacht besteed aan het huwelijk van Ferd Grapperhaus. Paparazzo-fotograaf Ferry de Kok maakte daar foto's die laten zien dat de minister van Justitie zich niet helemaal aan de gestelde coronamaatregelen hield (zie Overig .1). Hij hield geen afstand en omhelsde zelfs zijn schoonmoeder. Zijn geloofwaardigheid zou in het geding zijn volgens de oppositie. Het hypocriete aan deze situatie is dat de fotograaf zichzelf ook niet altijd aan de regels houdt, maar nu bewust de minister aan het wankelen lijkt te willen brengen.

De Kok ging afgelopen weekend naar de bruiloft in Bloemendaal om foto's van Grapperhaus en zijn vrouw te maken. "Toen zag ik opeens de hele groep naar buiten komen. Ik zag aanwezigen elkaar op schouders slaan, handjes geven: dat moest ik vastleggen. Ze stonden de hele tijd bij elkaar, het was niet maar één momentje. Ook op het terras bij het afgehuurde restaurant stonden ze de hele tijd bij elkaar. Als je de foto's ziet, denk je niet dat het coronatijd is."
De Kok publiceert bewust niet alle foto's in één keer. "Als ik dat doe, verdien ik maar één keer wat."
Op dit moment wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over de positie van Grapperhaus. De krantenkoppen van vandaag laten zien dat hij het moeilijk heeft. Het AD vergelijkt hem met de 'jokkende Halbe Zijlstra en de vreemdganger Jack de Vries', ook al vond premier Rutte zijn positie eerder nog houdbaar.

NRC-columnist Rosanne Hertzberger vindt het allemaal uit de menselijke maat gerukte onzin en neemt het voor de geplaagde minister op.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

    6. Europa: één of verder verdeeld

    Toelichting ›
    Dit artikel afdrukken