Vandaag het nieuws van 2 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Vanmorgen liet de Amerikaanse president Donald Trump (POTUS, President of the US) per Twitter weten dat hij en zijn vrouw Melania (FLOTUS, First Lady) positief getest zijn voor Covid-19 (zie Overig.1 en 2).De president is onmiddellijk in quarantaine gegaan, in het Witte Huis, beurzen duikelden omlaag (zie 9.1) en vanmiddag kwam het bericht van FLOTUS Melania dat beiden 'lichte klachten' hebben - ze zijn verkouden, maar maken het goed (zie Overig. 3). Van reuk- en smaakverlies rept Melania niet, terwijl dat toch de meest opvallende symptomen blijken te zijn van Covid-19 (zie 3.1 en 3.2). Joe Biden die eerder deze week met Trump is debat ging, bleek niet besmet.

De verkiezingscampagne, voor de presidentsverkiezingen die over 33 dagen op de agenda staan, staat in één keer stil. Wat nu, is de grote vraag die de Verenigde Staten bezighoudt (zie 3.17).

Wereldleiders van de Britse premier Boris Johnson tot de Russische president Vladimir Poetin wensen het presidentiële koppel beterschap. Ook premier Rutte mengde zich in het beterschapskoor. Hier en daar klinken daarin ook kritische geluiden door (zie 5.1), omdat Trump de pandemie voortdurend is blijven bagatelliseren.
Een woordvoerder van de Franse regering, Gabriel Attal, zei dat de besmetting van Trump aantoont dat het virus niemand spaart, "inclusief degenen die zich sceptisch toonden." Maar ook: "Ik wens hem een snel herstel."

Zelfisolatie betekent echt in huis blijven. Daar kwam een gepensioneerde Brit achter (zie Overig.10). De 79-jarige Henry McCarthy was van het Britse vasteland teruggekeerd naar het eiland Guernsey en had ervoor gekozen 14 dagen in zelfisolatie te gaan. Toen de politie hem thuis ging controleren (handhaving is op Guernsey bij de politie belegd), bleek hij de deur uit te zijn. De agenten vonden hem terug in de pub, waar hij - in zijn eentje - achter een pint zat. Daarmee hield McCarthy zich aan de isolatieregels, vond hij. De rechter oordeelde anders. McCarthy kreeg een boete van £5,000 opgelegd.

Onderwijl kleuren verschillende landen donker, waaronder Nederland. Opvallend zijn de lichte kleurcoderingen in Italië (dat dit voorjaar als eerste hard werd getroffen), Zweden (dat het virus vrijer zijn gang liet gaan) en Duitsland (waar bewoners mogelijk beter naar centraal gezag luisteren dan in Nederland, België en Frankrijk).

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

7. Hoe unlock je de lockdown / Hoe draai je de exit terug?

Toelichting ›

8. Democratie, rechten en redelijkheid

Toelichting ›

9. Recessie of depressie

Toelichting ›

Overig

Dit artikel afdrukken