In een poging om de stijgende vleesprijzen in toom te houden, stelde de Amerikaanse president Joe Biden deze zomer $500 miljoen beschikbaar. Het geld is bedoeld om nieuwe vleesverwerkers te stimuleren de markt te betreden, een markt die in de VS gedomineerd wordt door 4 grote partijen.

JBS, Cargill Meat Solutions, Tyson Foods en National Beef Packing Co hebben samen tussen de 55% en 85% van de Amerikaanse vleesmarkt in handen (50 jaar geleden was dat nog 25-35%). En dat merken Amerikaanse consumenten in hun portemonnee, vooral in deze coronatijden. Volgens een slager in New York is de groothandelsprijs van geitenvlees van $8 naar $10 per pond gestegen, en rundvlees van $5 naar $6.

Reden voor de overheid om de grote jongens te beschuldigen van 'pandemic profiteering', schrijft de BBC (1.1). Volgens het Witte Huis kunnen zij door hun dominante positie vragen wat ze willen. Dat leidde ertoe dat de prijzen van vlees inderdaad veel sneller in prijs stegen dan zeg, appels of koffie:

vleesprijzen USA


Maar de vleesverwerkers protesteren in alle toonaarden. Volgens hen krijgen zij de zwartepiet toegespeeld en snapt de overheid niets van de markt. De prijsstijgingen zouden niets te maken hebben met de consolidatie van de afgelopen decennia, maar met de scheuren in de keten door de pandemie. Zo kampten de vleesverwerkers met een 'acuut' arbeiderstekort waardoor fabrieken moesten sluiten en extreme weersomstandigheden met hetzelfde effect. Ze konden dus niet op volle capaciteit werken en dat resulteerde in een overaanbod van runderen en een tekort aan rundvlees, op een moment dat de vraag piekte. Het gevolg: dalende prijzen voor slachtrunderen en tegelijk een prijsstijging voor rundvlees.

Veehouder Brett Kenzy gelooft er niets van. Volgens hem zijn er gewoon te weinig vleesverwerkers en moet hij noodgedwongen zijn dieren verkopen aan de enige bieder. Samen met andere veehouders, verenigd in R-Calf USA, klaagt hij de grote vier aan omdat zij samen kunstmatig de prijzen laag zouden houden. Jaarlijks houden er in de VS 17.000 veehouders mee op, omdat zij het hoofd niet boven water kunnen houden. En daar gaat de regering-Biden nu wat aan doen. Nog eens $1,4 miljard komt ter beschikking van kleine producenten, verwerkers, distributeurs, boerenmarkten, verwerkers van vis, schaal- en schelpdieren en werknemers in de voedingssector en de landbouw die getroffen worden door de pandemie of extreme weersomstandigheden. Dat moet de voedselvoorzieningsketen van de VS veerkrachtiger maken.
Dit artikel afdrukken