In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.
Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin voorziet een snelle groei van het aantal restaurants in 2021 (zie 2.2). "In de 33 jaar die ik in dit vak zit, heb ik vele crises voorbij zien komen. En ik weet: dán zijn chefs op hun best: creatief, flexibel, innovatief."
De coronasluiting biedt de perfecte aanleiding om een aantal vastgeroeste gewoontes op de schop te nemen. Volgens Loens zit er "veel potentie in de lunch", die nu voor veel restaurants een "ondergeschoven kindje" is. Hij suggereert mikken op senioren ("die hebben het geld en hebben alle tijd") en een andere, compactere kaart voor de middag dan avond, die je "veel sneller aan tafel moet presenteren". Zes- of achtgangenmenu's? Niet doen. Drie of vier is uitstekend voor de lunch.
De oproep van Loens komt niet uit de lucht vallen. Eerder braken ook Ronald Giphart en Janneke Vreugdenhil (zie 2.3) al een lans voor 'de lunch is het nieuwe diner'. Okay, dat was nog voor de nieuwe horecasluiting. Maar toch: buitenshuis óf binnenshuis, de #lunchishetnieuwediner. Giphart legt het Vreugenhil uit: "Van een goede maaltijd maak je endorfines aan en die geven een geluksgevoel. Na een diner ga je al snel naar bed en dan is dat rozige gevoel weg. Maar als je uitgebreid, warm luncht, liefst natuurlijk met een glas wijn erbij, heb je er nog de hele dag plezier van.”
Het nieuwe uit eten gaan: woensdagmiddag is de nieuwe vrijdagavond, met de familie lunchen op zondag, flexibele eettijden. Steun de horeca! #lunchishetnieuwediner RT!
— Ronald Giphart (@ronaldgiphart) September 30, 2020
1. Scheuren in de voedselketen
Toelichting ›-
Tweede coronagolf raakt FrieslandCampina stevig
Boerenbusiness -
KHN: alcoholverbod in hotels is symboolpolitiek
BNR -
Alcoholklok: Coop annuleert hele bestellingen
Distrifood -
Voedselbanken: tekorten dreigen nu supermarkten minder bijdragen
NRC -
Rishi Sunak warned public sector's food supply at risk
The Guardian -
Coronavirus: German minister warns against new wave of panic buying
Deutsche Welle
2. Sporen van nieuwe voedselsystemen
Toelichting ›-
Zo hevig als het virus woedt, zo hevig woedt de strijd onder maaltijdbezorgers
Trouw -
Werner Loens: ‘Corona kan lunch in Nederland een boost geven’
Misset Horeca -
De lunch als het nieuwe diner
NRC -
SER: doemscenario's platformeconomie nog geen werkelijkheid
Het Financieele Dagblad -
I used to think it was fashionable to eat late. Curfew changed that
The Guardian
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›4. Overig
-
Massale oversterfte in EU tijdens pandemie
Het Financieele Dagblad -
Future Archaeologists Will Dig Up Disposable Masks
Slate -
GGD was nog tot juni niet overtuigd van nut CoronaMelder-app'
NU.nl -
GGD twijfelde lang over nut CoronaMelder-app en waarschuwde voor haast
NOS -
Coronavirus and Brexit trade negotiations together are too much for the government to handle
Independent
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog