Vandaag het nieuws van 19 oktober. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Hoofdinspecteur Werner Loens van Michelin voorziet een snelle groei van het aantal restaurants in 2021 (zie 2.2). "In de 33 jaar die ik in dit vak zit, heb ik vele crises voorbij zien komen. En ik weet: dán zijn chefs op hun best: creatief, flexibel, innovatief."

De coronasluiting biedt de perfecte aanleiding om een aantal vastgeroeste gewoontes op de schop te nemen. Volgens Loens zit er "veel potentie in de lunch", die nu voor veel restaurants een "ondergeschoven kindje" is. Hij suggereert mikken op senioren ("die hebben het geld en hebben alle tijd") en een andere, compactere kaart voor de middag dan avond, die je "veel sneller aan tafel moet presenteren". Zes- of achtgangenmenu's? Niet doen. Drie of vier is uitstekend voor de lunch.

De oproep van Loens komt niet uit de lucht vallen. Eerder braken ook Ronald Giphart en Janneke Vreugdenhil (zie 2.3) al een lans voor 'de lunch is het nieuwe diner'. Okay, dat was nog voor de nieuwe horecasluiting. Maar toch: buitenshuis óf binnenshuis, de #lunchishetnieuwediner. Giphart legt het Vreugenhil uit: "Van een goede maaltijd maak je endorfines aan en die geven een geluksgevoel. Na een diner ga je al snel naar bed en dan is dat rozige gevoel weg. Maar als je uitgebreid, warm luncht, liefst natuurlijk met een glas wijn erbij, heb je er nog de hele dag plezier van.”Dit artikel afdrukken