Waar Cees-Jan Adema, directeur van de FNLI, eerder deze week nog de loftrompet stak van de voedingssector in coronatijd, schetst FoodAgriBusiness een wat somberder beeld: meer verliezers dan winnaars bij voedingsbedrijven (1.1). En dat gaan consumenten keihard in hun portemonnee merken.

Duurder en duurder
Het Belgische retailblad Gondola is er onverbloemd over: "voedingsbedrijven kondigen één na één prijsverhogingen aan" (2.1). Na Kraft Heinz, diepvriesgroentebedrijf Ardo, PepsiCo, Lotus Bakeries, GBFoods (dat Devos & Lemmens, Royco en Liebig maakt) en Dr. Oetker kondigde ook de Belgische koffiefabrikant Rombouts een prijsverhoging aan. De reden? Onrust op de grondstoffenmarkt door het onverwacht pijlsnelle herstel van de economie na de coronacrisis, klimaatverandering die tot moeilijke weersomstandigheden leidt voor groene koffie en de 'spectaculaire kostenstijging' voor verpakkingsmaterialen en transport.

Om nog even het grotere plaatje te schetsen: de voedselprijsindex van de Voedsel- en landbouworganisatie van de VN, de FAO, heeft het hoogste peil in 10 jaar bereikt. Tijdens de coronapandemie schroefden veel landen de productie van grondstoffen omlaag. Maar nu de vraag sneller dan verwacht aantrekt, kan het aanbod de vraag niet bijhouden. Er ontstaat een 'economie van tekorten'. Dat alles stuwt de prijzen omhoog. En hoewel supermarkten zullen proberen de prijzen zo laag mogelijk te houden - al is het maar om concurrentieredenen - laten de kleine marges het niet toe om de prijsverhogingen niet ook aan de klant door te berekenen. Boodschappen zullen, linksom of rechtsom, gewoon duurder worden.

'Weer géén behandeling tegen corona ontdekt!'
In een opmerkelijk een-tweetje serveren coronacolumnist Maarten Keulemans en hoogleraar Renger Witkamp het selenium en zink-onderzoekscircus af dat zich in de media afspeelde (de Volkskrant, 3.1). Het werd door BoerBurgerBeweging-politica Caroline van der Plas rondgetwitterd:


Maar dat was toch echt te kort door de bocht. Keulemans pakte "het achterliggende onderzoek erbij, vlooide het door, belde erover met een hoogleraar die er met verse ogen naar keek – en constateerde dat het allemaal veel genuanceerder ligt dan wat het AD en Van der Plas ervan maakten." Ja, uit het grafiekje bij het onderzoek bleek dat de ergst zieken en overledenen gemiddeld wat minder selenium in het bloed hadden. Maar zo'n tekort kan ook heel andere oorzaken hebben en is niet zomaar op te lossen met een pilletje, of een biefstukje. Hoogleraar voedingsbiologie Renger Witkamp (WUR) vergelijkt de patiëntengroep met een afgeleefde, kapotte auto. "Je kunt dan wel zeggen: het oliepeil is te laag. Maar eigenlijk kun je daar geen enkele conclusie aan verbinden. Door de olie bij te vullen gaat je auto echt niet ineens weer rijden."

Kortom, meer onderzoek is nodig. Dat melden de onderzoekers overigens zelf ook. Maar ondertussen draait de pillenindustrie al volop. Terwijl de eindconclusie zou moeten zijn: "Weer géén behandeling tegen corona ontdekt!"
Dit artikel afdrukken