Thuiswerken en ventileren
Iedereen zou vanaf vandaag weer thuis moeten werken, tenzij het echt niet anders kan. Dat bevestigde demissionair premier Rutte na afloop van het wekelijkse overleg met de meest betrokken ministers over de coronacrisis. Overigens heeft het OMT het advies om thuis te werken nooit ingetrokken. Aan de basisregels wordt nu naast 'handen wassen', 'afstand houden' en 'blijf thuis bij klachten en laat je testen' officieel ook 'voldoende ventilatie in binnenruimtes' toegevoegd.

"Dat geldt dus voor thuis, school, winkels en horeca. Het advies is om elke dag tenminste een kwartier frisse lucht door het huis te laten stromen", aldus Rutte. Net als vorige week in de Tweede Kamer ontkende de premier dat het ventilatie-advies een grote ommezwaai betekent in het beleid, schrijft de Volkskrant (3.3). Experts binnen en buiten het OMT wijzen er immers al zeker een jaar op dat goed doorluchten van groot belang is om besmettingen in binnenruimten te voorkomen. Wel wordt er nu tijdens persconferenties meer aandacht aan besteed.

Freedom Day
Maandag 19 juli betekende 'Freedom Day' voor de Engelsen. Ondanks 'torenhoge' Covid-cijfers vervielen vanaf van zondag- op maandagnacht de meeste coronaregels. Engelsen stonden gisterenavond al in de rij om op klokslag middernacht voor het eerst sinds maart 2020 weer te kunnen gaan feesten. De dag is ook omstreden wegens het hoge aantal coronabesmettingen van de laatste dagen, zo'n 50.000 infecties per dag, door voornamelijk de deltavariant.

De Britse regering denkt dat het veilig genoeg is, nu een groot deel van de bevolking is gevaccineerd. Sommige experts zijn kritisch, maar jongeren lieten vannacht volop blijken genoeg te hebben van de strenge regels. Boris Johnson geeft toe dat de versoepeling kunnen betekenen dat we ons "helaas moeten verzoenen met meer doden door Covid", schrijft CNN (3.4). Maar als we nu niet van het slot gaan, wanneer dan wel? vroeg Boris Johnson zich hardop af.

Elke extra belasting voor de NHS (het Britse gezondheidszorgstelsel) zal onwelkom nieuws zijn voor de miljoenen mensen die wachten op een behandeling voor een niet-Covid-ziekte. Die wachtlijst staat ook in Engeland op recordhoogte. Volgens Marcel Levi, tot voor kort ziekenhuisbestuurder in Londen en nu voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, is er in Engeland een toename te zien in het aantal ziekenhuisopnames en intensive care opnames, maar blijft die tot nu toe wel laag en bescheiden. Levi noemt de Britse versoepelingen 'een gok' in radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Het is hartstikke omstreden. Het is vergelijkbaar met wat er in Nederland is gebeurd, met als grootste verschil dat er in Engeland veel meer besmettingen zijn dan in Nederland, een week of twee, drie geleden." In de wandelgangen wordt gefluisterd dat de Britse regering streeft naar herd immunity: wie nog geen corona heeft gehad of nog niet is ingeent, moet de ziekte maar krijgen om er immuniteit tegen op te bouwen.

Levi voorspelt dat het moment in zowel Engeland als Nederland naderbij komt dat we het "niet zo erg meer vinden dat er zoveel besmettingen zijn. Maar daarmee neemt wel de druk toe op de mensen die niet gevaccineerd zijn, en wél kwetsbaar zijn. Als er veel van het virus circuleert in de samenleving, lopen zij alleen nog maar meer risico." Er zijn wel zorgen dat de 'pingedemie' Groot-Brittannië zal platleggen.

De versoepelingen gelden overigens alleen voor Engeland. In andere delen van het Verenigd Koninkrijk - Schotland, Wales en Noord-Ierland - nemen decentrale regeringen voorzichtigere stappen en heropenen nog niet volledig.

Coronaplasticberg
Mondmaskers, chirurgische handschoenen, kleine flesjes handdesinfectiemiddel, antiseptische doekjes, coronatests en de ontwikkeling, productie, transport en levering van vaccins; door Covid-19 zijn we nog meer plastic gaan gebruiken, schrijft Christian Dunn in The Guardian (4.5). Ook de toegenomen verkoop van bezorg- en afhaalmaaltijden brengt een berg plastic voor eenmalig gebruik naar de vuilstort. Volgens Dunn draait het om balans."De pandemie heeft het goede en het slechte van plasticgebruik in de verf gezet [..] Verspillend gebruik van nieuw plastic verandert onze oceanen in plastic soepen."

Dunn vindt Freedom Day een mooi moment om (weer) stil te staan bij het plasticgebruik. "Laten we beseffen wat een geweldige hulpbron het kan zijn – maar vooral: laten we ons realiseren dat plastic, net als alle hulpbronnen, verstandig moet worden gebruikt en niet verspild."

Shoppen
De mate waarin consumenten behoefte voelen om terug te keren naar fysiek shoppen na de pandemie, hangt in grote mate samen met hun leeftijd. Dat blijkt uit een onderzoek van Forrester, schrijft RetailDetail (2.1). Generatie Z (25 jaar of jonger) blijft enthousiast over het shoppen met uitgebreide groepen vrienden en familie. Van millennials (geboortejaren 1981-1996) hoeft het fysiek winkelen allemaal niet meer zo nodig.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken