Het nieuws van 19 februari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

'Even voor de lunch een broodje scoren'
Speciaalzaken, zoals bakkers, slagers en vishandels, zien de klandizie sinds het het begin van de coronacrisis flink stijgen. "Voedsel is in de pikorde gestegen vergeleken met de vorige crisis," zegt Joop Holla, directeur van onderzoeksbureau GfK in Het Financieele Dagblad (2.1). GfK registreert dagelijks de boodschappen van 10.000 huishoudens en daaruit blijkt dat bakkers vorig jaar 15% meer brood verkochten dan in 2019. Slagers zagen hun omzet met 21% stijgen, de kaasboer met 19%, de groentezaak met 34% en de visboer met ruim 25%. Toch kunnen niet alle speciaalzaken zich in de handen wrijven: door het wegvallen van de vraag vanuit de horeca en toerisme lopen bijvoorbeeld groentejuweliers en de vishandel veel omzet aan die kant mis. Hoewel... "de horeca is dicht en mensen lunchen niet meer op de zaak," zegt Jack Schilder, de eigenaar van Viscenter Volendam in de Amsterdamse Kinkerstraat. "Ze wandelen even en scoren hier een broodje."

Beweegachterstand
Behalve een leerachterstand dreigen kinderen ook een beweegachterstand op te lopen (RTL NIeuws, 3.1). Volgens Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, zijn er nog nooit zo weinig kinderen actief aan het sporten geweest als nu. "Ik hoop dat de overheid zich er van bewust is dat het niet alleen belangrijk is om leerachterstanden in te halen, maar dat ook het lichaam nogal wat in te halen heeft," zegt hij in RTL Nieuws. Anders dreigen we de komende decennia de tol te moeten betalen voor de nu al maanden durende te grote inactiviteit. In januari 2020 was driekwart van de Nederlandse kinderen nog actief aan het sporten. In januari van dit jaar was het net iets meer dan de helft. Een grote groep kinderen en jongeren sport zelfs helemaal niet meer, aldus NOC*NSF. Dielessen: "Laat die bewegingsachterstanden nu niet verder oplopen. Het zou mooi zijn als het kabinet de sport echt als een deel van de oplossing voor de huidige en toekomstige gezondheidscrisis gaat zien."

Herstel NL
Sinds donderdag is het te zien op honderden reclameborden in Den Haag en Amsterdam, te horen op radiospotjes en te zien op de sociale media en de eigen website: 'Er is een plan waarmee Nederland open kan' (NRC, 3.4). Volgens de initiatiefnemers van Herstel-NL, een groep economen, artsen en andere deskundigen (bepaald geen 'wappies', schrijft de door weldenkend Nederland gewaardeerde columnist Bert Wagendorp in de Volkskrant, 3.3), is het overheidsbeleid rond de bestrijding van het coronavirus 'failliet'. De 'excessieve schade' aan samenleving, economie en burgers weegt niet op tegen de beteugeling van de pandemie. “Het leven is veel waardevoller dan alleen maar de afwezigheid van corona," zei Erik-Jan Vlieger gisteren in Trouw. Het alternatieve plan van Herstel-NL voorziet in vrije 'zones' (tijdslots) met open horeca, bedrijven en scholen, en beveiligde zones waar ouderen en kwetsbaren beschermd en gefaciliteerd worden.

"Absurd", fulmineren medisch experts in het AD (4.1). Stuk voor stuk begrijpen ze de frustraties die schuilgaan achter het pleidooi om de boel weer open te gooien. "Maar de prijs die betaald wordt als dat zou gebeuren is enorm," aldus de krant. En ja, natuurlijk is het heel goed om met elkaar te praten over de proportionaliteit van coronamaatregelen, of over slimme oplossingen om in de horeca bijvoorbeeld tóch dingen mogelijk te maken. Maar "nu de boel loslaten en de ziekenhuizen laten volstromen," zegt immunoloog Gert Rijkers, "is echt het domste wat je kunt doen. Het werpt de menselijke beschaving wat mij betreft weer een eeuw terug.” Toch maakt bijvoorbeeld ook Barbara Baarsma, de kersverse directeur van de koolstofbank van de Rabobank, deel uit van Herstel NL.
Dit artikel afdrukken