Ook Queen Elizabeth, het 95-jarige staatshoofd van Groot-Brittannië die dit jaar haar 70-jarig regeringsjubileum viert, is uiteindelijk toch besmet geraakt met Covid-19 (Deutsche Welle, 4.2). Eerder deze maand testten zowel haar oudste zoon Charles als diens vrouw Camilla positief, maar of de royals elkaar besmet hebben is niet duidelijk. De Queen heeft milde verkoudsverschijnselen en verwacht lichte taken te kunnen blijven verrichten vanuit het paleis van Windsor. Ze houdt zich daarmee aan de nu nog geldende richtlijnen van 5 dagen zelf-isolatie bij besmetting. Groot-Brittannië staat op het punt alle coronabeperkingen deze week op te heffen. De Queen lijkt een van de hekkesluiters van het beleid.

Nu in Nederland de horecasluitingstijd weer losgelaten wordt en volgende week ook de coronatoegangspas, de anderhalve meter afstand en de mondkapjes uit de horeca gaan verdwijnen, komt het nijpende personeelstekort keihard aan het licht. Nederlandse horecaondernemers zoeken op korte termijn 30.000 horecamedewerkers: koks, barkeepers, serveersters, obers, afwashulpen, sommeliers en bedrijfsleiders. Waar vind je die eventjes?

Bijvoorbeeld door een 'vacaturefeest' te organiseren, waar "geïnteresseerde bijverdieners niet alleen getest worden op hun vermogen om een biertje of een mop te tappen, maar ook op hun mate van gezelligheid aan de hand van verschillende spelletjes en sociale vaardigheden," (Trouw, 1.1). Of door te wijzen op het 'vakantiegevoel' dat werken in de horeca met zich mee brengt, en natuurlijk het sociale contact. Dat is nog eens wat anders dan de hele dag naar je beeldscherm staren. En natuurlijk door je zó hip, biologisch en duurzaam te positioneren dat studenten in de rij staan om er te mogen werken. Dat doet bijvoorbeeld de Utrechtse eet- en biertuin Botania.
Dit artikel afdrukken