Vandaag het nieuws van 19 augustus. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Het is de dag na de zoveelste persconferentie waarin minister-president Rutte en minister De Jonge vertelden hoe het aantal besmettingen met SARS-CoV-2 zich in Nederland ontwikkelt. Nieuwe, strengere maatregelen zijn aangekondigd als het publiek niet vrijwillig strenger op zijn contacten en geknuffel wordt. In Amsterdam spreekt burgemeester Halsema zelfs van de 'laatste waarschuwing' (zie 7.8). Als haar inwoners zich niet houden aan de gestelde maatregelen, gaat onder meer alle horeca weer op slot (zie 7.7). Toeristen en dagjesmensen worden ontmoedigd om naar de hoofdstad te komen.

In België is amper één op de 3 Vlamingen nog bereid om de coronaregels te volgen (zie 4.3) - in Nederland zal dat vermoedelijk weinig anders zijn. Mensen zijn de maatregelen beu (zie 7.6), maar moeten toch strenger zijn voor zichzelf (zie 7.10). Nog even geen feestjes en er mag zeker nog niet geknuffeld worden - ook niet door tante Sjaan en ome Han.

Weer wordt gekeken naar de jongelui in de samenleving. Scholieren zijn verantwoordelijk voor 1 op de 3 besmettingen (zie 3.13). Toch mogen zij naar school, mits de ramen en deuren open blijven (zie 7.5). Een aantal scholen voert eigenhandig een mondkapjesplicht in (zie 7.10) terwijl andere scholen de deuren gesloten houden (zie 3.14).

Moedermelk van vrouwen die met corona besmet zijn geweest bevat antistoffen tegen het virus, blijkt uit onderzoek van het Amsterdamse UMC (zie 3.20). De antistoffen zijn effectief in het neutraliseren van het virus in een laboratorium. Het is nu nog de vraag hoe dit kan helpen bij bestrijding van het coronavirus in de mens.

De onderzoekers denken een oplossing te hebben. Onderzoeksleider Britt van Keulen: "Je wil dat de antistoffen zo lang mogelijk in contact zijn met de slijmvliezen om echt dat beschermingslaagje te creëren. Als je het drinkt, is het snel weg. Ons idee is om het in de vorm van ijsblokjes te geven, dat het dus wat langer duurt, dat er langer contact is met de slijmvliezen om dat laagje te creëren." De Telegraaf kopt alvast: Moedermelkdonoren gezocht: Kan brug naar coronavaccin slaan.

1. Scheuren in de voedselketen

Toelichting ›

2. Angst en gezonder leven / eten

Toelichting ›

3. Onzekerheid

Toelichting ›

4. Individu versus samenleving: wie gaat voor?

Toelichting ›

5. Relatie oost-west en geopolitieke verhoudingen

Toelichting ›

  6. Europa: één of verder verdeeld

  Toelichting ›

  7. De exit: hoe unlock je de lockdown?

  Toelichting ›

  8. Democratie, rechten en redelijkheid

  Toelichting ›

  9. Recessie of depressie

  Toelichting ›

  Overig

  Dit artikel afdrukken