Grenssupermarkt
Corona drijft grensklanten terug naar 'lokaal'. In de eerste twee maanden van het jaar gingen grensklanten minder vaak de grens over voor hun boodschappen. Vooral Limburgse supermarkten groeiden hierdoor aanzienlijk harder dan het gemiddelde in Nederland, schrijft Distrifood. 67% van de Limburgse huishoudens deed voor Corona weleens boodschappen in België of Duitsland, met een gemiddelde van 16,3 keer per jaar. Afgelopen jaar daalde dat percentage naar 48% en gemiddeld 12,9 keer.

De cijfers zijn nog van vóór de aangescherpte grensmaatregelen. De verplichting van een negatieve coronatest laat de normaal gesproken met gele nummerborden volgeladen parkeerplaatsen bij Duitse grenssupermarkten er nu verlaten bijliggen. Andersom is natuurlijk ook het geval. Minder Belgen en Duitsers komen hier shoppen. Een combi van goedkoper tanken, goedkopere alcoholische dranken en drogisterij-artikelen trekt Nederlandse consumenten naar Duitsland. Voor Belgen liggen Nederlandse supermarktprijzen wat lager dan die in eigen land.

Wat het Britse 'Eat Out To Help Out' een te groot risico?
In augustus introduceerde de Britse regering het 'Eat Out To Help Out' (EOTHO) programma, vlak nadat de WHO publiekelijk het risico van overdracht van Covid via de lucht erkende. Britten kregen bij het uit eten gaan op maandagen, dinsdag en woensdagen een korting van 50% op hun rekening, tot maximaal £10 per persoon, om zo de horeca in de benen te houden. Britten gingen massaal uit eten in restaurants. Binnen. Het publiek vertrouwde omdat de regering de regeling had bedacht.

In totaal claimden Britten 160 miljoen maaltijden in augustus. In een podcast bespreekt The Guardian schrijver Sirin Kale de verbanden tussen de steunregeling en de stijging van het aantal Covid gevallen (1.3). Econoom Thiemo Fetzer van de University of Warwick ontdekte onder meer dat het regeringsinitiatief een aanzienlijke toename van het aantal nieuwe infecties in augustus en begin september heeft veroorzaakt. Fetzer ontdekte dat gebieden met een hogere acceptatie van het EOTHO-programma een toename van het aantal Covid-infectiepercentages kenden, waarbij tussen 8% en 17% van de nieuwe Covid-infectieclusters toe te schrijven was aan EOTHO. Het Britse Ministerie van Financiën verwierp de paper zonder redenen. Volgens Fetzer had de regering het risico niet mogen en versnelde de restaurantsteun door middel van etensbonnen de volgende lockdown. De horeca had er dan ook geen baat van.
Dit artikel afdrukken