De coronacrisis leidt tot scheuren in de voedselketen door personeelsgebrek en verstoringen in de supply chain. Maar zelfs als die weer opgelost zijn, blijft de levensmiddelenindustrie kampen met prijsstijgingen en tekorten als gevolg van klimaatverandering, schrijft The Washington Post (2.1). De koekkruimelcrisis van taartenbakker Mike Martin in Florida illustreert dat.

Mike's Pies is een middelgroot bedrijf dat al 30 jaar lang traditionele taarten maakt zoals Key lime pie - 1,7 miljoen stuks per jaar, ruim 4.500 dagelijks - Mississippi mud pie, pecan pie, carrot cake en red velvet-taart. Veel van de ingrediënten die hij gebruikt, zoals graan, honing en 'graham cracker crumbs' (koekkruimels), zijn hard geraakt door extreem weer en klimaatomstandigheden als droogte, bosbranden en stroomstoringen. Gevolg: tekorten en prijsstijgingen. En waar de gemiddelde consument nog niet direct merkt dat de schappen met taarten en vlees leeg dreigen te raken, rent Martin van de ene crisis naar de volgende.

"Ik weet niet wat er morgen te gebeuren staat," zegt Martin. "Misschien is er dan geen suiker, of kunnen we geen dozen krijgen." Zo kreeg hij in augustus van zijn koekkruimelleverancier, waar hij al 20 jaar mee samenwerkt, te horen dat zijn bestelling pas 5 weken later beschikbaar zou zijn. De leverancier kampte met personeelstekorten en enorme prijsstijgingen van onmisbare ingrediënten zoals soja-olie, honing en voorjaarsgraan. Geen wonder, want de graanprijs steeg het afgelopen jaar tot historische hoogte doordat de oogst in de belangrijkste Amerikaanse graanbouwgebieden mislukte door extreem weer en droogte. Sinds 2002 kwam er niet zo weinig voorjaarsgraan op de markt. Droogte en bosbranden resulteerden in een acuut honingtekort. Bijen konden geen voedsel vinden, deze winter bereikte de bijensterfte bij Amerikaanse imkers de recordhoogte van 45,5%.

Geen voorjaarsgraan, geen honing, geen graham crackers. En die zijn wel nodig voor de taartbodem van de Key lime pies. Met veel pijn en moeite vond Martin een alternatieve leverancier. In Canada. Voor drie keer de prijs die hij oorspronkelijk betaalde. Zijn koekkruimels zijn nu glutenvrij. Leuk voor hippe en gezondheidsbewuste eters in Californië of Colorado, maar zijn klanten in Florida hebben er geen boodschap aan en trekken er hun portemonnee niet extra voor.

De scheuren in de voedselketen treffen uiteindelijk alle ingrediënten van de Key lime pies. De gecondenseerde melk is duurder, want door schaarste is het veevoer duurder, bij hitte zijn koeien minder productief: bijgevolg stegen de zuivelprijzen. De vanille is duurder want op Madagascar is het weer onvoorspelbaarder en dus de oogst onzeker. Zelfs verpakkingsplastic is schaars doordat de extreme kou in Texas afgelopen winter de plasticindustrie daar plat legde.

Mike Martin had rond deze tijd met pensioen willen gaan. Door de pandemie moet hij nog even doorwerken.
Dit artikel afdrukken