Een novum in China: de technologie stad Shenzhen versoepelt de lockdown-maatregelen gedeeltelijk, ondanks dat nog niet alle coronagevallen zijn geëlimineerd (Bloomberg, 2.1). Wel is de hele bevolking 2 keer getest. De stad met 17,5 miljoen inwoners zat sinds maandag in strikte lockdown.

In een aantal districten rijdt het OV weer, hervatten mensen het werk en openen fabrieken de deuren. Ook stelde het stadsbestuur een speciale economische zone in. De haven van Yantian - de 3 weken durende sluiting vorig jaar veroorzaakte grote scheepvaartvertragingen wereldwijd - is een van de districten waar de maatregelen zijn versoepeld.

Volgens de virusbestrijders van het stadsbestuur zijn de nieuwe maatregelen ingevoerd om 'epidemiepreventie en -bestrijding in evenwicht te brengen met economische en sociale ontwikkeling'. President Xi Jinping benadrukte donderdag de noodzaak om de impact van de coronaviruspandemie op de economie van het land te minimaliseren. Daarbij zei hij ook dat het land zich aan het bestaande beleid vasthoudt (BBC, 1.1). Nieuwsagentschap Bloomberg ziet Xi's woorden als hint naar een iets minder strikt zerocovidbeleid om de economie te ondersteunen (2.2). Wellicht van een nul naar een bijna nul-beleid met meer maatwerk. Er zitten dan ook nog steeds miljoenen mensen in lockdown in het land.

De besmettelijke Omikron-varianten zouden ook nu weer 'fenomenale' verstoringen van de mondiale logistiek kunnen veroorzaken als China vasthoudt aan zijn stricte preventiebeleid. Dat dempt de economische groei van het land. China streeft komend jaar 5,5% economische groei na. Dat is het zwakste doel sinds lange tijd. Kennelijk laat Xi groei toch boven preventie gaan.
Dit artikel afdrukken