Het nieuws van 18 januari 2021. Hier vind je onze voorgaande selecties.

In de commentaren kunnen we samen het Corona-effect duiden.

Avondklok
De burgemeesters zouden vanavond met een advies komen over de avondklok, maar het Veiligheidsberaad is verplaatst naar morgen. Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis (AD, 4.1). Om een avondklok in te kunnen stellen is een Kamermeerderheid nodig; vooralsnog is er geen politieke meerderheid.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) denkt na over verschillende scenario's in geval van een avondklok (Distrifood, 1.1). "We wachten af wat het gaat inhouden. We horen verschillende uren, dat heeft verschillende impact", aldus een woordvoerder. Een ontheffing voor distributiecentra ziet het CBL als noodzakelijk, omdat daar veel gedurende de nacht wordt gewerkt. Ook bezorgers zouden een ontheffing moeten krijgen nu veel consumenten afhankelijk zijn van bezorging. Daar wijst ook bezorgsuper Picnic op.

'Britse variant'? Liever niet
Europese landen, inclusief Nederland, doen er alles aan om het 'Britse spook' zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Ondertussen eist Nederland van reizigers vanuit het VK niet één maar twee negatieve testen. Het gaat allemaal om de VOC 202012/01 of Sars-Cov2-B.1.1.7-variant, zoals de besmettelijkere mutatie officieel bekendstaat. Maar dat bekt niet erg lekker, dus heeft iedereen het over de 'Britse variant' of 'Britse mutatie'. Maar is het wel zo netjes om deze variant Brits te noemen? In Groot-Brittannië verbazen ze zich over het gemak waarmee andere Europese landen deze virusmutatie aan de Britten toeschrijven (Trouw, 4.2). Vooral omdat de mutatie juist dankzij grondig Brits onderzoek aan het licht is gekomen. Het zou ook kunnen dat de mutatie via een ander land in Groot-Brittannië binnen is gekomen.

Ondertussen spreken de meeste Britse kranten ook van de 'UK variant'. Liever niet, herhaalde de WHO onlangs nog maar weer eens: het naar een land noemen zou stigmatiseren, gemeenschappen en economieën kunnen schaden (WHO). Het zou zelfs landen ervan kunnen weerhouden om actief op zoek te gaan naar nieuwe varianten van het virus, uit angst om een label opgeplakt te krijgen. De WHO zelf heeft het over B.1.1.7, B.1.354 (de Zuid-Afrikaanse variant) en B.1.1.33 (de Amazone variant). Maar ideaal is het nog niet. "We willen namen die makkelijk te begrijpen zijn, maar niet de naam van een land met zich meedragen", aldus Maria van Kerkhove van de WHO.

'Chinese economie groeide in coronajaar'
Terwijl aan het begin van 2020 de economische cijfers voor China er somber uitzagen, groeide de Chinese economie vorig jaar uiteindelijk met 2,3% (RTL Nieuws, 4.4). Dat blijkt uit cijfers die door het land naar buiten zijn gebracht. Daarmee is China het enige grote land dat niet te maken had met krimp door de wereldwijde uitbraak van SARS-CoV-2. Het is wel de traagste economische groei van de afgelopen 44 jaar. Na een krimp van 6,8% in het eerste kwartaal, was er in het tweede kwartaal alweer groei te zien. In het vierde kwartaal groeide de economie met 6,5%. Die groei werd deels gestuwd door de internationaal grote vraag naar medische middelen, zoals mondkapjes, uit China.

Vaccinatiepaspoort?
Een meerderheid van de Fransen zegt voorstander te zijn van een vaccinatiepaspoort. Volgens een Ifop-peiling voor Le Parisien wil 62% van de Fransen dat vaccinatie verplicht is om naar het buitenland te reizen, wil 60% dat zo'n paspoort verplicht is om naar een ziekenhuis, verzorgingshuis of verpleeghuis te gaan, en raadt 52% het aan om het openbaar vervoer te mogen nemen (France TV Info, 3.11). De Franse regering is vooralsnog terughoudend over de invoering.

3. Het 'nieuwe gezond'

Toelichting ›

4. Overig

Dit artikel afdrukken